Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Καρύδια εναντίον υπέρτασης: Σε ποια ποσότητα σας προστατεύουν

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική κατανάλωση καρυδιών προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας.
Τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη, επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας και ωφελούν τον εγκέφαλο λόγω της συμβολής τους στην ανάπτυξη πάνω από 30 νευροδιαβιβαστών.
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα καρύδια μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Άνθρωποι που αντικατέστησαν στη διατροφή τους το 5% των κορεσμένων λιπαρών με καρύδια, είχαν χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.
Η Penny Kris-Etherton, από το Penn State University δήλωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν ολόκληρα καρυδιά είχαν μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφή με παρόμοιο προφίλ λιπαρών οξέων χωρίς να τρώνε καρύδια.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης προκαλείται από τα ωμέγα-3 και το α-λινολενικό οξύ που περιέχουν τα καρύδια.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 45 άνθρωποι 30 έως 65 ετών, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Περίπου το 12% των θερμίδων ενός μέσου αμερικανικού γεύματος προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά, γι' αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν μέρος του και να το αντικαταστήσουν με υγιεινά λιπαρά φυτικής προέλευσης.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν γεύματα που αντικαθιστούσαν το 5% των κορεσμένων λιπαρά με α-λινολενικό οξύ και πολυακόρεστα οξέα, είτε με ολόκληρα καρύδια.
Κάθε αντικαταστάση των κορεσμένων λιπαρών βελτίωνε την καρδιαγγειακή υγεία, οι συμμετέχοντες όμως που έτρωγαν γεύματα με καρύδια είχαν χαμηλότερη αρτηριαική πίεση.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
onmed.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading