Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Μαυρομάτικα φασόλια: Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Κατά τη διάρκεια της νηστείας τα όσπρια έχουν την …τιμητική τους, αποτελώντας βασικό συστατικό του εβδομαδιαίου μενού και παρέχοντας στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά
συστατικά που τον βοηθούν να καλύψει το κενό που δημιουργεί η αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Ας δούμε λοιπόν, τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν τα μαυρομάτικα φασόλια.
Αρχικά, είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, ενώ όταν συνδυαστούν με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα προϊόντα δημητριακών (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά) και οι ξηροί καρποί, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Από την άλλη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και διαλυτές, που ασκούν υπολιπιδαιμική δράση.
Ακόμη, τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν φυλλικό οξύ, θειαμίνη, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, καθώς και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά «σύμμαχο» στην προσπάθεια πρόληψης και διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading