Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Kατεψυγμένα τρόφιμα: Tι πραγματικά πρέπει να γνωρίζεις για αυτά

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι το να καταψύχεις τα τρόφιμα σου δεν τα κάνει περισσότερο (ή λιγότερα) υγιεινά. Αυτό εξαρτάται από το θρεπτικό περιεχόμενο του φαγητού που παγώνει. Τα κατεψυγμένα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να είναι πολύ υγιεινά, αλλά παγωμένες πίτσες, σνακ και άλλα, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι εκ των πραγμάτων η πιο υγιεινή επιλογή.
Εάν το φαγητό σου είναι θρεπτικό πριν καταψυχθεί, η κατανάλωση σου αργότερα, θα σου προσφέρει τα ίδια συστατικά.
Αλλάζει η διατροφική αξία του φαγητού μετά την κατάψυξη;
Η κατάψυξη δεν επηρεάζει τον αριθμό των θερμίδων, την περιεκτικότητα σε ίνες ή τις ποσότητες πρωτεΐνης, υδατάνθρακα, λιπαρών, ιχνοστοιχείων κλπ κλπ. Διαφορά μπορεί να υπάρξει με μερικές βιταμίνες, όπως το φολικό οξύ και η βιταμίνη C. Όπως και να έχει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας θα διατηρηθεί μετά την κατάψυξη. Επίσης, η περιεκτικότητα σε υγρά μπορεί να αλλάξει, κάτι που είναι εμφανές όταν ξεπαγώσεις το φαγητό σου. Ενδέχεται να δεις μια λακκούβα υγρού καθώς το νερό απομακρύνεται.
Πώς να επιλέξεις υγιεινά κατεψυγμένα τρόφιμα
Όταν αγοράζεις κατεψυγμένα τρόφιμα, αναζήτησε προϊόντα που δεν έχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο ή σάλτσες υψηλής θερμιδικής αξίας. Μερικές φορές είναι εύκολο, αλλά μπορεί να είναι λίγο δύσκολο όταν αγοράζεις πιο περίπλοκα φαγητά από μια απλή συσκευασία κατεψυγμένων λαχανικών. Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για την επιλογή υγιεινών κατεψυγμένων τροφίμων (που προσωπικά, με βοήθησαν πολύ!).
  • Επίλεξε απλά λαχανικά, και όχι προϊόντα που περιέχουν πρόσθετες σάλτσες. Εάν σου αρέσει να συνδυάζεις τα λαχανικά σου με σάλτσες και ντρέσινγκ, ψάξε για σάλτσες που γίνονται με λιγότερα λιπαρά και νάτριο. Θα πρέπει να κοιτάξεις την διατροφική ετικέτα καθώς και να έχεις υπόψιν σου τα μεγέθη των μερίδων που σχεδιάζεις να καταναλώσεις ανά γεύμα.
  • Επίλεξε φρούτα που είναι κατεψυγμένα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού. Πρόσεξε για επιπλέον ζάχαρη σε μείγματα κατεψυγμένων φρούτων, επειδή συχνά παρασκευάζονται με προστιθέμενα σάκχαρα που είναι παντελώς ανώφελα.
  • Επιλέγοντας υγιεινά κατεψυγμένα γεύματα και σνακ θα χρειαστεί να κάνεις λίγο τον ντετέκτιβ. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και θερμίδες, χωρίς αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Πίτσες, ρολά σνακ, σάντουιτς πρωινού, μπουρίτος, γεύματα κοτόπουλου και άλλα γεύματα δεν είναι συνήθως καλές επιλογές. Εάν έχεις την υπομονή να συγκρίνεις  τις ετικέτες ή να αναζητήσεις αντίστοιχα γεύματα στο τμήμα φυσικών τροφίμων του καταστήματός σου, μπορείς να βρεις και πιο υγιεινές επιλογές. Βέβαια η ώρα που θα σου πάρει για να διασταυρώσεις όλα τα παραπάνω ίσως είναι και περισσότερη από το να μαγειρέψεις κάτι φρέσκο και απλό και να το βάλεις στην κατάψυξη.
  • Τα κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά είναι καλύτερα αν γίνονται χωρίς επιπλέον συστατικά. Κατευθύνσου σε απλά κατεψυγμένα στήθη κοτόπουλου, απλές γαρίδες και φιλέτα ψαριών που δεν περιέχουν παραπάνω συντηρητικά.
Να κρατήσεις ότι τα κατεψυγμένα, ολόκληρα τρόφιμα δεν χάνουν την θρεπτική τους αξία. Οτιδήποτε είναι κατεψυγμένο και έχει extra ζάχαρη, συντηρητικά και χημικά τότε προφανώς και είναι χειρότερη επιλογή από ένα φρέσκο προϊόν.

queen.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading