Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ακτινίδιο: Θερμίδες, θρεπτικά συστατικά & οφέλη για την υγεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Tο ακτινίδιο είναι εξωτικό φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ενώσεις που βελτιώνουν τη γενική υγεία.
Ένα ακτινίδιο δίνει περίπου 60 θερμίδες, 15γρ. υδατανθράκων. 3γρ. φυτικών ινών, 9γρ. σακχάρων και 1,2γρ. πρωτεΐνης.
Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Κ, χαλκό, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και μαγγάνιο.
Δείτε τα οφέλη της κατανάλωσης ακτινιδίων για την υγεία σας.
Πηγή: Medical Daily 
  • Βοηθούν την πέψη: Η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ένζυμα πρωτεάσης που βρίσκονται στο ακτινίδιο ως ακτινιδίνη. Έτσι το ακτινίδιο ενισχύει τη διαδικασία της πέψης και δρα ως πεπτικό βοήθημα.

  • Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση: Εξουδετερώνουν το αλάτι, το οποίο συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου στο σώμα μεταβάλλουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ακτινίδια περιέχουν κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης.

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, τα ακτινίδια ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Η βιταμίνη C είναι διαλυτή και αποβάλλεται μέσω των ούρων.

  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου: Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Το ακτινίδιο είναι μεν πλούσιο σε υδατάνθρακες, αλλά έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την είσοδο των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος.

  • Εξισορροπεί τα οξέα στο σώμα: Το φυσιολογικό pH του αίματος ενός ατόμου βρίσκεται εντός της αλκαλικής ζώνης. Κάποιοι οργανισμοί είναι πιο όξινοι λόγω του τρόπου ζωής και της διατροφής. Η συσσώρευση οξέων έχει συνδεθεί με καρκίνο, γήρανση της επιδερμίδας και μύκητες. Τα ακτινίδια βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων του pΗ, ενεργώντας ως αντικαρκινικός παράγοντας.

  • Βελτιώνουν τη λειτουργία των νεφρών: Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα. Με την αύξηση της ηλικίας, τα αδιάλυτα απόβλητα μπορεί να δημιουργήσουν πέτρες στα νεφρά. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, τα ακτινίδια αποτρέπουν τη δημιουργία λίθων και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των νεφρών.

  • Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, γι’ αυτό διευκολύνουν την πέψη των τροφών. Οι ίνες διασπούν τις τροφές στο λεπτό έντερο και το νερό βοηθά στις κινήσεις του εντέρου. Αυτό αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και διατηρεί το σώμα επαρκώς ενυδατωμένο. Τα ακτινίδια αντιμετωπίζουν ακόμη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

  • Βοηθούν στον ύπνο: Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης βελτιώνουν τη διάθεσή σας, η οποία επίσης επηρεάζει θετικά τον ύπνο. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης, βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο.

    onmed.gr 



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading