Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Οι προκλήσεις της γυναικείας διατροφής

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Στη σημερινή εποχή, οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και έχουν την ευθύνη της διατροφής και της καλής υγείας όλης της οικογένειας. Tα MME διαφημίζουν υγιή διατροφικά πρότυπα, έχοντας ως κύριο πομπό τις γυναίκες, καθώς εκτός του ότι αυτές αποφασίζουν τι και πως τρώει η οικογένεια, κάνουν τις αγορές των τροφίμων και ετοιμάζουν τα γεύματα.
Υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα μηνύματα σε διάφορα γυναικεία περιοδικά που ενθαρρύνουν τη σωστή διατροφή και φυσική άσκηση, αλλά ταυτόχρονα προωθούν τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε κενές θερμίδες.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφή στις σύγχρονες γυναίκες;

Έρευνες έχουν εντοπίσει τρια σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τη διατροφή στις σύγχρονες γυναίκες. Αυτά είναι η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας των φαγητών, οι δυσκολίες που έχουν στον καθορισμό υγιών διατροφικών επιλογών και ο ρόλος της διατροφής στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους.
Oι γυναίκες θέλουν να τρώνε σωστά και να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Η ενέργεια, το λίπος, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες στην κατανάλωσή τους. Ενώ, καταναλώνουν περισσότερο τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποιες είναι οι διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του σήμερα είναι η έλλειψη χρόνου καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι ανάγκες των οικογενειών τους είναι πολύ απαιτητικές. Ο σχεδιασμός, η αγορά και η προετοιμασία υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων απαιτούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών και είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν εργάζονται, έχουν παιδιά ή φροντίζουν κάποιο υπερήλικο μέλος της οικογένειας. Αυτό έχει ως συνέπεια ν’ αυξάνεται το άγχος τους.
Οι γυναίκες είναι εύκολο να επηρεαστούν από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η έλλειψη μαγειρικών δεξιότητων, ο προγραμματισμός των γευμάτων- ειδικότερα στις νεότερες γυναίκες, και το υψηλό κόστος μιας σωστής διατροφής.

Ποια είναι η λύση στα ζητήματα αυτά;

1. Ισορροπημένα γεύματα

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων βοηθάει στον έλεγχο πρόσληψης των θερμίδων, γι’ αυτό το διαιτολόγιο των γυναικών θα πρέπει να είναι ισορροπημένο στα βασικά (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) και ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό).

2. Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο για να διατηρηθεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και έχει συσχετιστεί με πολλές θετικές επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών, όπως παχυσαρκία, οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, μειωμένος κινδύνος για διαβήτη τύπου ΙΙ, στεφανιαίας νόσου, καρκίνο του στήθους, άνοιας, κατάθλιψης, και άγχους. Επίσης, βελτιώνει την ισορροπία, την κινητικότητα, την ευελιξία και τη στάση του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ωφελεί στην γνωστική λειτουργία και έχει συσχετιστεί με την βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα ηλικιωμένα άτομα.

Διατροφικές συμβουλές για τις γυναίκες της σημερινής εποχής

  • Κατανάλωση τροφής με μέτρο και αποφυγή παράλειψης γευμάτων και διαιτών.
  • Ενημέρωση για τα προϊόντα τροφίμων από τις ετικέτες τροφίμων.
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας και κατανόηση των μερίδων τροφίμων (Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστιοθέση http://megethosmeridas.gr). Η αλλαγή τρόπου ζωής θα βελτιώσει την υγεία μακροπρόθεσμα.
  • Προτιμήστε να πηγαίνετε στις εξωτερικές δουλειές περπατώντας, αντί με το αυτοκίνητο.
  • Η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς θα πρέπει να γίνεται με αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα 3-4 εβδομάδες για να χτιστεί και να διατηρηθεί μια καινούργια διατροφική συνήθεια.
  • Μαγειρέψτε ένα φαγητό για όλη την οικογένεια. Ο χρόνος είναι απαραίτητος και το μαγείρεμα δυο φαγητών είναι πολυέξοδο και απαιτεί πολύ χρόνο.
  • Σε περίπτωση έλλειψης χρόνου, ετοιμάστε τα γεύματα νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ.
  • Τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν έτοιμα από κονσέρβα και να προστεθούν σε αγαπημένα πιάτα και σαλάτες.
  • Eπιλέξτε υγιεινές επιλογές στα εστιατόρια. Για παράδειγμα προτιμήστε σάλτσα ντομάτας αντί για κρέμα γάλακτος.
  • Αν υπάρχουν μειωμένες μαγειρικές ικανότητες προτιμήστε τα ωμά λαχανικά/ φρούτα και ανατρέξτε σε εύκολες συνταγές και τρόπους μαγειρέματος.
  • Αγοράστε λαχανικά και φρούτα έτοιμα προς χρήση. Σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας, επιλέξτε τα κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα.
  • Αν βρίσκεστε διαρκώς σε κίνηση έχετε μαζί σας σνακ όπως φρούτα, λαχανικά, τοστ, τυρί, κράκερς, μπάρες δημητριακών ή γιαούρτι.
  • Για δείπνο δοκιμάστε τοστ με γάλα ή χυμό. Το υγιεινό φαγητό μπορεί να γίνει χωρίς συνταγή σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Χωρίστε τις κατηγορίες των τροφίμων για τα ψώνια ως εξής: προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τις εναλλακτικές λύσεις. Αυτό βοηθάει στην εξισορρόπηση των διατροφικών επιλογών και εξοικονομεί χρόνο, καθώς τα περισσότερα από τα τρόφιμα βρίσκονται μαζί στο σούπερ μαρκετ.

 Εν κατακλείδι

Συνοψίζοντας, αν και η υγιεινή διατροφή είναι περίπλοκη οι γυναίκες πρέπει να βρουν τον χρόνο, τα μέσα και να ενδιαφερθούν για την προετοιμασία των γευμάτων, για ν’ αντιμετωπίσουν τις καθημερινές απαιτήσεις.

mednutrition.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading