Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει ο αρακάς

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο αρακάς ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών, καθώς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά.
Πρόκειται για ένα τρόφιμο που καταναλώνεται συχνά στην ελληνική κουζίνα, είτε ως λαδερό φαγητό ή σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα.
Όσον αφορά στη θρεπτική του αξία, ο αρακάς αποτελεί φυτική πηγή πρωτεϊνών, ενώ όταν συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα το ρύζι ή τα προϊόντα δημητριακών, προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, με ένα φλιτζάνι βρασμένου αρακά να καλύπτει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.
Από την άλλη, ο αρακάς περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνες Κ, Α και C, καθώς και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, το καθιστούν τρόφιμο «σύμμαχο» στην προσπάθεια μείωσης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading