Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Διατροφικοί μύθοι που ήρθε η ώρα να σταματήσεις να πιστεύεις

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι μύθοι για τη διατροφή, δυστυχώς, υπάρχουν παντού. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι προσπαθούν να σου πουλήσουν κάτι, υπάρχουν όμως και φορές που υπάρχει πραγματικός λόγος: Η διατροφή είναι μια πολύ υποκειμενική επιστήμη, που συνεχώς αλλάζει, κι έτσι γίνεται από μόνη της πάρα πολύ περίπλοκη. Μην ανησυχείς! Εντόπισα και ονόμασα τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς μύθους για να σου κάνω την ζωή πιο εύκολη.
  • Για να έχεις «πλήρη πρωτείνη» στο γεύμα σου πρέπει να συνδυάσεις ορισμένες τροφές
Συνήθως αυτοί που επιλέγουν για βασική πρωτείνης φυτικές πηγές, προσπαθούν να καταναλώνουν φυτικές τροφές που να έχουν επαρκή επίπεδα των απαραίτητων αμοινοξέων. Στην πραγματικότητα, η θεωρία της "πρωτεϊνικής συμπλήρωσης" προτάθηκε από την Frances Moore Lap στην δεκαετία του ' 70. Σε νεότερες εκδόσεις του βιβλίου, διορθώθηκε το παραπάνω λάθος υποστηρίζοντας πως εάν τα άτομα αυτά τρώνε την σωστή ποσότητα ποικίλων φυτικών τροφίμων τότε θα λαμβάνουν όλα τα  απαραίτητα αμινοξέα που είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε την ανάγκη μας σε πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, ναι, το ρύζι και τα φασόλια θεωρούνται συμπληρωματικά, αλλά δεν είναι αναγκαίο να τα αναμειγνύεις κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.
  • Κόψε την γλουτένη
Ισχύει ότι περισσότεροι άνθρωποι απ’ότι νομίζαμε πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο δύσκολο για το σώμα να αφομοιώσει τις σύγχρονες μορφές σιταριού από τις αρχαίες, όπως τον μονόκοκκο. Επίσης, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας μπορεί να κάνουν την γλουτένη πιο δυσκολόπεπτη (ακόμα και αν δεν έχεις Κοιλιοκάκη). Γενικότερα όμως, εάν δεν έχεις κάποια κοιλιακή ενόχληση, δεν υπάρχει λόγος να εξετάσεις το ενδεχόμενο της δυσανεξίας στην γλουτένη. Το σίγουρο είναι πως εάν καταναλώνεις γλουτένη σε μικρές ποσότητες (μια υγιεινή διατροφή θα είναι φυσικά χαμηλή σε γλουτένη) και αισθάνεσαι μια χαρά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την κόψεις!
  • Προτίμησε τα ωμά λαχανιά, αφού είναι και πιο υγιεινά
Οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να θερμαίνονται πάνω από μια ορισμένη θερμοκρασία, γιατί ορισμένα ένζυμα χάνουν την αξία και την λειτουργία τους. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι χαζό. Το μαγείρεμα προκαλεί την υποβάθμιση θρεπτικών ουσιών σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως η βιταμίνη C στο σπανάκι), αλλά σε άλλες περιπτώσεις, αυξάνει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών (όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες). Αυτό που θέλω να πω είναι ό,τι ο καλύτερος τρόπος να φας λαχανικά είναι να τα φας όπως σου κάνει όρεξη, γιατί σημαίνει ότι αυτό θέλει το σώμα σου και άρα αυτό θα αφομιώσει καλύτερα.
  • Τα αυγά ανεβάζουν την χοληστερίνη
Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερίνη, αλλά έρευνες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη ΔΕΝ αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Τι αυξάνει τη χοληστερίνη; Η κατανάλωση τηγανητών τροφών και ζάχαρης. Δεν σε ξαφνιάζει αυτό που σου λέω, έτσι δεν είναι;
  • Η δύναμη της θέλησης σταματά την λαιμαργία
Πολλοί ειδικοί διδάσκουν «κόλπα» για την διαχείρηση της λαιμαργίας, ασκώντας την δύναμη της θέλησής σου. Αλλά η λαχτάρα για κάτι γλυκό δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σημαίνει ότι σου λείπουν άλλα πράγματα στη διατροφή σου ή ότι τρώς πάρα πολύ από ένα μόνο πράγμα. Το κόλπο είναι να βρεις την ρίζα της λαιμαργίας σου, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσεις στην πρόληψη των στοιχείων που σου λείπουν. Επίσης, δεν μου αρέσει καθόλου η φράση "δύναμη της θέλησης". Χρησιμοποιώντας την μαζεύεις όλη την αρνητική ενέργεια που θα σε αγχώσει περισσότερο από το να σε βοηθήσει. Και το άγχος, παρεμπιπτόντως, θα σε κάνει να χρειαστείς ένα μπισκοτάκι για να ισιώσεις.

queen.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading