Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Πόσες θερμίδες «κοστίζει» η Καθαρά Δευτέρα; Τι πρέπει να προσέξεις ώστε να μην παρεκτραπεί η ζυγαριά σου

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ίσως και η μοναδική Δευτέρα που αγαπάμε. Καθαρά Δευτέρα αύριο και όλο και κάπου θα πας, όλο και κάτι θα φας. Γιατί αυτή η μέρα φέρνει μαζί της τον χαρταετό, φέρνει και τον χαλβά, τον ταραμά, τη λαγάνα και τα θαλασσινά. Φέρνει τη χαρούμενη διάθεση, τη βόλτα στην εξοχή, την ξεγνοιασιά και την όρεξη που ανοίγει. Ξέρω ότι μόλις έρθει εκείνη η ώρα του φαγητού, ό,τι και να έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου, το πιθανότερο είναι να παρασυρθείς. Εμείς οφείλουμε να σου μιλήσουμε με νούμερα, έτσι καθώς κάνεις ένα scroll down να αποτυπωθεί στη μνήμη σου ότι η υπερβολή θα φέρει άνοδο στη ζυγαριά. Γιατί η Καθαρά Δευτέρα είναι μια θερμιδική βόμβα. Εμείς θα σε βοηθήσουμε με κάποιες συμβουλές ώστε να τη χειριστείς σωστά, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι στο χέρι σου και στην αυτοσυγκράτηση που θα δείξεις. Από την άλλη, μια μέρα είναι, δικαιούσαι να την απολαύσεις. Δεν ξέρω, εσύ αποφασίζεις… Εμείς θα σου δώσουμε τις πληροφορίες κι εσύ χειρίσου τες όπως θέλεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις πάντως είναι να μην στερηθείς και σου μείνει απωθημένο, να απολαύσεις τα πάντα, απλά να αποφύγεις τις υπερβολές. Και τις επόμενες μέρες να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή…
Οι θερμίδες της πιο αγαπημένης Δευτέρας!
1.Χαλβάς

Θερμίδες / 100γρ.: 540 kcal
Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, παρόλο που είναι πλούσιος σε θρεπτική αξία, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

2.Ταραμάς
Θερμίδες / 100γρ.: 407 kcal
Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) για αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και γενναιόδωρη σε θερμίδες. Καλό είναι να μην καταναλώσουμε περισσότερες από 2 κουταλιές της σούπας, δηλαδή 30γρ.

3.Θαλασσινά
Θερμίδες / 100γρ.: 200 kcal
Επίλεξε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανιτά! Είναι πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Ιδανική πρόταση για όσες ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

4.Λαγάνα
Θερμίδες / φέτα.: 80 kcal
Μία φέτα λαγάνα είναι αρκετή, αφού ισοδυναμεί με μια απλή φέτα ψωμιού. Από διατροφικής πλευράς, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Για γλυκάκι;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία της Καθαρά Δευτέρας μας βοηθά να απολαμβάνουμε γλυκά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας! Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Κάποιες καλές εναλλακτικές επιλογές είναι:
-Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή μακεδονικός
-Μαύρη σοκολάτα
-Παστέλι
-Γλυκά κουταλιού


Στην υγειά σου!
Η ειδικός συνιστά 1-2 ποτήρια για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες. Εάν όντως σε νοιάζει η διατροφή και το σώμα σου, καλό είναι να μην πιεις παραπάνω. Δες τις θερμίδες που θα προσλαμβάνεις ανά γουλιά, για να έχεις επίγνωση τουλάχιστον…
-60ml ούζο (σφηνάκι μεγάλο): 150 θερμίδες
-60ml τσίπουρο (σφηνάκι μεγάλο): 170 θερμίδες
-120ml κρασί (1 ποτήρι): 80 θερμίδες
-330ml μπίρα (1 μεγάλο ποτήρι): 146 θερμίδες

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Στο κυρίως γεύμα πρόσθεσε άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά. Τα λαχανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο τουλάχιστον και το υπόλοιπο μισό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα όσπρια και τα θαλασσινά. Αυτός ο απλός κανόνας, θα σε βοηθήσει να μην ξεφύγεις στις θερμίδες.
-Απόφυγε μεγάλες ποσότητες ταραμοσαλάτας και χαλβά.
-Πες όχι στα τηγανητά (αν σου είναι αδύνατο, κατανάλωσέ τα σε μικρές ποσότητες).
-Μην ξεχνάς την ενυδάτωση σου. Πιες όσο περισσότερο νερό και φυσικούς χυμούς μπορείς.

ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
-Για αρχή σαν ορεκτικό, κατανάλωσε όσπρια, γίγαντες, φάβα, φακές σαλάτα ή και ρεβιθάδα. Η φάβα, για παράδειγμα, είναι από τις πλέον υγιεινές επιλογές. Παρέχει φυτικές πρωτεΐνες καθώς και φυτικές ίνες, όπως όλα τα όσπρια, που δρουν ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή καρδιακή λειτουργία.
-Εάν σου μυρίσουν οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες και δεν μπορείς να αντισταθείς τότε φάε 2-3 μικρά κομμάτια στο σύνολό τους (ένα από το καθένα δηλαδή).
-Ταραμοσαλάτα και χαλβάς: Εάν θέλεις για αρχή να δοκιμάσεις και λίγο από αυτά τα δύο, τότε πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με τις ποσότητες. Τα είπαμε και παραπάνω.
-Λαγάνα: Αντιμετώπισε τη λαγάνα σαν κανονικό ψωμί και απόλαυσέ την σε μικρή ποσότητα.
-Σαν κύριο γεύμα μπορείς να επιλέξεις κάποιο θαλασσινό, όπως χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρι, σουπιά αλλά καλύτερα ψητό ή μαγειρευτό, όχι τηγανητό! Γιατί έτσι θα γλιτώσεις όλες τις θερμίδες που περιέχει ένα τηγανητό.
-Εάν πάλι επιλέξεις τα καλαμαράκια σου να είναι τηγανητά, τότε φάε μια μικρή ποσότητα.
-Επανάληψη: Είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις στο κυρίως γεύμα σου άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά.

*Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για μια μεγάλη βόλτα στη φύση. Περπάτησε. Κάψε θερμίδες, κάψε λίπος. Ο καιρός θα είναι καλός, θα έχεις καλή παρέα… Βάλε τα αθλητικά σου και κάνε έναν μεγάαααλο περίπατο.    tlife.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading