Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Η διατροφική αξία των κάσιους

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια ομάδα εξαιρετικά θρεπτικών τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε πλήθος απαραίτητων και ευεργετικών συστατικών.
Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως ο καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους αλλά και η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.
Αν και όλοι οι ξηροί καρποί μοιράζονται κάποια κοινά διατροφικά χαρακτηριστικά, κάθε είδος διαθέτει κι ένα μοναδικό «προφίλ» θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε, λοιπόν, τι συστατικά μας προσφέρουν τα κάσιους.
Αρχικά, πρόκειται για μια πλούσια πηγή πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, καθώς μια μικρή χούφτα κάσιους είναι αρκετή για να προσλάβουμε σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των εν λόγω συστατικών. Παράλληλα, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β -και ειδικότερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6-, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων, αλλά και βιταμίνη Ε, που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Τέλος, τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν διαθέτουν καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες, ενώ τα αντιοξειδωτικά τους συστατικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την προστασία του οργανισμού από τις αρνητικές επιπτώσεις του λεγόμενου «οξειδωτικού στρες». Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ενεργειακή τους πυκνότητα είναι υψηλή, με περίπου 30 γραμμάρια κάσιους να αποδίδουν 160 θερμίδες. Έτσι, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ιδανικά χωρίς προσθήκη αλατιού.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading