Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Παντζάρι: Γνωρίστε τη διατροφική του αξία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το παντζάρι αποτελεί ένα λαχανικό, που εκτός από χαρακτηριστικό χρώμα και γλυκιά γεύση, διαθέτει και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, με ευεργετικές ιδιότητες. Παράλληλα, πρόκειται για μια επιλογή με χαμηλή ενεργειακή αξία, με δύο μέτρια παντζάρια, να αποδίδουν μόλις 45 θερμίδες.
Αναφορικά με την περιεκτικότητά του σε απαραίτητα συστατικά, το παντζάρι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία.
Από την άλλη, περιέχει κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνη Α, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι βετακυανίνες, που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλές μορφές καρκίνου.
Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν συσχετίσει την κατανάλωση χυμού παντζαριού με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της αιματικής ροής και της αθλητικής απόδοσης, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά σου σε νιτρικά άλατα. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση άνοιας, αυξάνοντας την αιματική ροή σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading