Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Μια πόλη-φάντασμα στην Αλάσκα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το Portage σήμερα

Που κάποτε καταστράφηκε από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταγεγραμμένο σεισμό.

Την Μεγάλη Παρασκευή του 1964, τα πάντα ήταν φυσιολογικά στην πόλη Portage στην Αλάσκα. Αυτό όμως μέχρι τις 5:36 μ.μ. Τότε ήταν που χτύπησε ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Το Portage αμέσως μετά τον σεισμό

Ο σεισμός μεγέθους 9,2, παρενέργειες του οποίου καταγράφηκαν μέχρι την Φλόριντα και το Τέξας, διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και προκάλεσε καταστροφικές ζημιές. Ο σεισμός ανύψωσε ορισμένες περιοχές μέχρι και 9 μέτρα και προκάλεσε την κατάρρευση πολλών κτηρίων. Ο σεισμός και τα τσουνάμι που προκάλεσε, σκότωσαν συνολικά 139 άτομα.

Μερικές από τις τοποθεσίες που χτυπήθηκαν ήταν χωριά του Portage και του Girdwood, και τα δύο νοτιοδυτικά του Άνκορεϊτζ. Ένας ντόπιος του Portage περιέγραψε τον σεισμό σαν "να είσαι σε έναν ανελκυστήρα με ανοιχτή πόρτα". Μετά τους μετασεισμούς, το μόνο που είχε απομείνει στο Portage ήταν ερείπια και ένα άγονο δάσος. Αποφασίστηκε ότι το Portage θα εγκαταλείπονταν και το Girdwood μεταφέρονταν.

Η 4th Ave του Άνκορεϊτζ μετά τον σεισμό

Σήμερα, τα κατάλοιπα του Portage είναι απλώς μια πόλη-φάντασμα, μια σκελετική υπενθύμιση της κοινότητας ορυχείων που κάποτε ευδοκιμούσε εκεί και της δύναμης της φύσης που την κατέστρεψε.


3otiko.blogspot.com 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading