Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Οι 5 χρυσοί κανόνες διατροφής για το 2019 σε εικόνες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει 5 χρυσές συμβουλές για πιο σωστή διατροφή το 2019.
Στους στόχους που έχουμε θέσει για τη χρονιά που έρχεται, οφείλει να έχει μια θέση και η σωστή διατροφή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα οφέλη της υγιεινής διατροφής δεν διαρκούν μόνο έναν χρόνο αλλά μας συνοδεύουν για πάντα.
Ό,τι τρώμε και πίνουμε, επηρεάζει το πώς ο οργανισμός μας αμύνεται ενάντια σε «εχθρούς» όπως οι λοιμώξεις. Την ίδια ώρα, η διατροφή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να εμφανίσουμε στο μέλλον προβλήματα όπως η παχυσαρκία ή διαβήτης αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.
Η διατροφή προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής και την κουλτούρα του καθενός. Υπάρχουν όμως 5 χρυσοί κανόνες που έχουν διεθνή εμβέλεια!

Προσοχή στο αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά όλοι το καταναλώνουν. Το θέμα είναι να τηρείται το μέτρο, ώστε να διατηρείται και η καλή υγεία του ήπατος και να αποφεύγεται ο κίνδυνος καρκίνου, καρδιοπάθειας και ψυχικής νόσου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης, αφού και μια μικρή ποσότητα μπορεί να πυροδοτήσει κινδύνους.

Όχι στα «κακά» λιπαρά: Το λίπος είναι απαραίτητο για τον οργανισμό αλλά μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά επικίνδυνο, εάν είναι χαμηλής ή κακής ποιότητας. Η παχυσαρκία, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κυριότεροι αλλά όχι οι μόνοι κίνδυνοι που κρύβουν τα επεξεργασμένα και τα λεγόμενα τρανς λίπη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε; Να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια. Να αφαιρούμε όλο το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγειρέψουμε. Να μαγειρεύουμε με ελάχιστο λάδι, αντί να τηγανίζουμε. 

Αλάτι με μέτρο: Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο πρέπει, αφού συχνά παραβλέπουμε το πόσο αλάτι περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για τη νέα χρονιά, καλό είναι να προτιμούμε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα σνακ, να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς πρόσθετο αλάτι και να διαβάζουμε πιο προσεκτικά τις ετικέτες!

Ζάχαρη… ολίγη: Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι να μας χαλάσει τα δόντια! Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό, προτιμούμε ποτά και ροφήματα χωρίς ζάχαρη, διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες για τυχόν «κρυμμένα» σάκχαρα, επιλέγουμε φρέσκα και όχι επεξεργασμένα σνακ, δεν δίνουμε ζάχαρη στα παιδιά τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Ποικιλία τροφών: Το ανθρώπινο σώμα είναι τόσο περίπλοκο που δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια μόνο κατηγορία τροφών για να λάβει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Η ποικιλία φρέσκων και θρεπτικών τροφών είναι επιβεβλημένη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Άρα τρώμε φρούτα και λαχανικά, επιλέγουμε όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, ψάρια, αυγά, λευκό κρέας και κόκκινο σε μικρότερες ποσότητες.

onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading