Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για την παγωμένη Λαπωνία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Όταν ακούμε Λαπωνία, το μυαλό μας μάλλον πάει αυτόματα σε ένα άσπρο τοπίο, στους αυτόχθονες Λάπωνες, ντυμένους με βαριά ρούχα, στους ταράνδους και φυσικά στον Άγιο Βασίλη. Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε ιστορία, που βρίσκεται στο πιο βόρειο κομμάτι της Ευρώπης και οι περισσότεροι έχουν συνδέσει, πλέον, με την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι βέβαια και μερικά πράγματα που δεν ξέρετε για την Λαπωνία και καλό θα ήταν αν τα μάθετε, ειδικά αν είναι ο διακαής σας πόθος να την επισκεφτείτε κάποια στιγμή.
1. Δεν είναι χώρα, αλλά περιοχή και το έδαφός της εκτείνεται σε τέσσερις χώρες. Την Φινλανδία, όπου καλύπτει το 1/3 της έκτασής της, την Σουηδία, την Νορβηγία και την Ρωσία.
2. Τον χειμώνα, το φως της ημέρας είναι λιγοστό και το πιο πιθανό είναι να την επισκεφτείτε τότε. Αλλά το καλοκαίρι κάποιες φορές ο ήλιος δεν δύει καθόλου και για 73 μέρες, στέκει ψηλά στον ουρανό όλη την ημέρα.
3. Το χωριό του Άγιο Βασίλη και ο «μοναδικός πραγματικός Αη Βασίλης», βρίσκεται στην Λαπωνία και σε φινλανδικό έδαφος.
https://www.independent.ie/life/travel/family/lapland-the-most-wonderful-time-of-her-life-in-santas-hometown-37342225.html
@independent.ie
4. Ο αριθμός των ταράνδων στην περιοχή είναι ίδιος με εκείνον των ανθρώπων.
5. Μπορείτε να ταξιδέψετε στον χρόνο. Αλήθεια. Αν μετακινήστε από την φιναλνδική Λαπωνία προς την σουηδική, τότε γυρνάτε μια ώρα πίσω, λόγω της διαφοράς ώρας μεταξύ των δυο χωρών.
https://www.independent.co.uk/environment/climate-change-lapland-santa-claus-father-christmas-reindeer-global-warming-a8113041.html
@independent.co.uk
6. Είναι το καλύτερο μέρος στον πλανήτη για να θαυμάσεις το Βόρειο Σέλας, τα πανέμορφα αυτά χρώματα στον ουρανό που σε κάνουν να ξεχάσεις το κρυο.
https://www.gofinland.fi/en/northern-lights
@gofinland.fi
7. Τα δέντρα στην Λαπωνία είναι είναι μεγάλα σε ηλικία. Το καλοκαίρι δεν είναι πολύ μεγάλο και δεν τα βοηθά να μεγαλώσουν πολύ, αλλά φαίνεται πως ζουν πολύ, αφού τα περισσότερα πέυκα είναι 200 ή 300 ετών. Το γηριαότερο που έχει καταγραφεί φτάνει τα 529 χρόνια!
8. Στην Λαπωνία ευδοκιμούν πολύ τα μούρα, παρόλο το ψυχρό κλίμα της. Και μπορείς να βρεις βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα και πολλά άλλα. Και μπορείς να τα κόψεις και να τα φας βέβαια.
https://www.lonelyplanet.com/finland/lapland/travel-tips-and-articles/laplands-gold-foraging-for-cloudberries-in-finland/40625c8c-8a11-5710-a052-1479d276f73e
@lonelyplanet.com
9. Οι τάρανδοι πολλές φορές το καλοκαίρι συχνάζουν στην μέση του δρόμου, οπότε αν πάτε εκείνη την εποχή, προσοχή στην οδήγηση.
10. Δεν κάνει πάντα κρύο. Αλλά οι θερμοκρασίες είναι ακραίες, φτάνοντας τον χειμώνα του -25 βαθμούς Κελσίου (καμιά φορά και χαμηλότερα), αλλά το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν και τους 30 βαθμούς. Μεγάλες διαφορές!

e-daily.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading