Οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όμως τα λιπαρά αυτά είναι καλά για τον οργανισμό.
Είναι επίσης πολύ καλές πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κάποιας καρδιακής νόσου.
Δείτε αναλυτικά τα συστατικά που περιέχoυν οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί. Η ποσότητα υπολογίζεται σε μερίδα 28 γραμμαρίων.
1. Aμύγδαλα
- Θερμίδες: 161
- Λιπαρά: 14 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
- Βιταμίνη Ε: 37% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Μαγνήσιο: 19% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), τη συνολική χοληστερόλη και την οξειδωμένη χοληστερόλη LDL, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς.
2. Φιστίκια Αιγίνης
- Θερμίδες: 156
- Λιπαρά: 12,5 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
- Βιταμίνη Ε: 3% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Μαγνήσιο: 8% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Όπως και τα αμύγδαλα, τα φιστίκια βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της πίεσης του αίματος και του βάρους.
3. Καρύδια
- Θερμίδες: 182
- Λιπαρά: 18 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
- Βιταμίνη Ε: 1% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Μαγνήσιο: 11% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Τα καρύδια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει σε πολλές χρόνιες ασθένειες.
4. Κάσιους
- Θερμίδες: 155
- Λιπαρά: 12 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 9 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Βιταμίνη Ε: 1% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Μαγνήσιο: 20% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
5. Φουντούκια
- Θερμίδες: 176
- Λιπαρά: 9 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
- Βιταμίνη Ε: 37% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Μαγνήσιο: 20% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή με φουντούκια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να αυξήσει την ποσότητα της βιταμίνης Ε στο αίμα.
6. Αράπικα φιστίκια
- Θερμίδες: 176
- Λιπαρά: 17 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
- Βιταμίνη Ε: 21% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Μαγνήσιο: 11% της ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
Σύμφωνα με μία μελέτη σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, η υψηλότερη πρόσληψη αράπικων φιστικιών συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
onmed.gr
Το είδαμε: εδώ