Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Γνωρίζετε ποια πόλη ήταν το Νέο Αμστερνταμ; (pics)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι Ολλανδοί ήταν μεγάλοι θαλασσοπόροι. Μερικοί λένε πως δεν υπάρχει γωνιά της γης που να μην πάτησαν. Συνοδεύοντας πολλές φορές αυτή την διαπίστωση με έναν αγενή χαρακτηρισμό. Δεν μας ενδιαφέρει βέβαια αυτό...
Πράγματι, οι Ολλανδοί είχαν εξαιρετικό ναυτικό και διοργάνωναν συχνά αποστολές για την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα της Νέα Ζηλανδίας προέρχεται από μια επαρχία της Ολλανδίας. Και εκείνο της Τασμανίας από έναν Ολλανδό θαλασσοπόρο.
Εκτός βέβαια από εκείνη την πλευρά του κόσμου, οι Ολλανδοί έπλευσαν και προς την Αμερική. Έφτασαν στην σημερινή Λατινική Αμερική, στο αρχιπέλαγος της Καραϊβικής αλλά και στην Βόρειο Αμερική. Εκεί, περίπου το 1624, έφτασαν σε ένα νησί γεμάτο ιθαγενείς. Εκείνοι, το μόνο που ήξεραν ήταν να κυνηγούν και να ψαρεύουν. Ονόμαζαν την περιοχή τους Manhattan, που σημαίνει «νησί με πολλούς λόφους».
http://colonial-newyork.weebly.com/new-amsterdam.html
Οι Ολλανδοί αγόρασαν το Manhattan και το ονόμασαν, Νέο Άμστερνταμ. Φυσικά, όλοι ξέρουμε περίπου ποια πόλη πήρε την θέση της, αφού το Manhattan, είναι σήμερα το κέντρο της Νέα Υόρκης, που ξεκίνησε από εκεί και επεκτάθηκε, όντας σήμερα η πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ.
Οι Άγγλοι την αντάλλαξαν 40 χρόνια αργότερα με το νησί Ραν του Ειρηνικού, που είναι γνωστό και ως «νησί των Μπαχαρικών». Τις διαπραγματεύσεις έκανε ο τότε διοικητής της περιοχής Peter Stuyvesant, όνομα που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ομώνυμη μάρκα τσιγάρων.
Από τον επόμενο χρόνο, η πόλη ονομάστηκε Νέα Υόρκη, προς τιμήν του αδελφού του βασιλιά Καρόλου Β’ και Δούκα της Υόρκης. Οι Ολλανδοί έδωσαν περισσότερη σημασία στης φυτείες του Σουρινάμ, το οποίο πήραν από τους Άγγλους ύστερα από χρόνια διαμάχη. Για πολλά χρόνια, το Σουρινάμ ονομαζόταν Ολλανδική Γουιάνα.
Στην γειτονική Γουιάνα, που παλιότερα ονομαζόταν Βρετανική Γουιάνα, παραδόξως υπάρχει μέχρι σήμερα μια πόλη που ονομάζεται Νέο Άμστερνταμ. Ιδρύθηκε το 1790 από τους Ολλανδούς που την χρησιμοποίησαν ως έδρα της Αποικιακής Κυβέρνησης. Το 1803 πέρασε στα χέρια των Άγγλων, χωρίς όμως να αλλάξουν το όνομα της. Σήμερα, είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Γουιάνας και το 2ο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading