Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Καρκίνος θυρεοειδούς: Έξι συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Αν και παραμένει σχετικά σπάνιος, ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται τυχαία, όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που πρέπει να διερευνηθεί.
Ένας όγκος μικρός σε μέγεθος που δεν προκαλεί συμπτώματα συνήθως δεν θεωρείται ανησυχητικός, ωστόσο αν ο ασθενής εκδηλώνει εμφανείς ενοχλήσειςεπιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.
Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς ώστε να είστε επαρκώς ενημερωμένοι και να αναζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού εάν το κρίνετε απαραίτητο.

1. Εξόγκωμα στον λαιμό

02 6 signs of thyroid cancer you should never ignore 194002763 Poprotskiy Alexey 380x254
Οι μάζες που σχηματίζονται στον θυρεοειδή και εντοπίζονται με την ψηλάφηση είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων καλοήθεις. Ανησυχητικό θεωρείται ένα εξόγκωμα σκληρό στην αφή, που δεν πονά και δεν κινείται κατά την κατάποση. Επίσης, οι όγκοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται συχνότερα στο κάτω μισό του λαιμού.

2. Τραχιά φωνή

03 6 signs of thyroid cancer you should never ignore 379851931 g stockstudio 380x254
Ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή αδένα βρίσκεται το λαρυγγικό νεύρο, το οποίο εμπλέκεται στη λειτουργία των φωνητικών χορδών. Ένας όζος στον θυρεοειδή, ιδιαίτερα όταν είναι καρκινικός, μπορεί να επεκταθεί πέραν του αδένα, προκαλώντας βλάβη στο νεύρο και επομένως επηρεάζοντας τις φωνητικές χορδές και τη φωνή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η φωνή αλλοιώνεται και γίνεται πιο τραχιά.

3. Χρόνιος βήχας

04 6 signs of thyroid cancer you should never ignore 575462794 Africa Studio 380x254
Σε μικρό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς παρατηρείται επίμονος και ανεξήγητος βήχας που δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, ρινική συμφόρηση ή καταρροή.

4. Δυσκολία κατάποσης

05 6 signs of thyroid cancer you should never ignore 511513108 fizkes 380x254
Ένας όζος στον θυρεοειδή που έχει μεγαλώσει αρκετά δυσκολεύει την κατάποση. Το ίδιο σύμπτωμα εκδηλώνεται συχνά και στον καρκίνο του λάρυγγα, επομένως η αξιολόγηση από τον γιατρό είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του.

5. Πόνος στον αυχένα 

bigstock 187258474
Οι όγκοι του θυρεοειδούς σπάνια προκαλούν πόνο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνεται στον λαιμό ενόχληση, η οποία μάλιστα μπορεί να «ακτινοβολεί» προς τον αυχένα ή και τα αυτιά.

6. Δύσπνοια

07 6 signs of thyroid cancer you should never ignore 524260453 tommaso79 380x254
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένα πολύ σπάνιο είδος καρκίνου –τα περιστατικά αντιστοιχούν μόλις στο 1% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς– που αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Όσο ο όγκος μεγαλώνει σε μέγεθος, πιέζει την τραχεία και τα νεύρα που την περιβάλλουν, προκαλώντας δύσπνοια ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης.
Πηγή: Reader’s Digest


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading