Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας σερβίρει ψάρι και μας εξηγεί τα οφέλη του.
Γνωρίζουμε ότι το ψάρι αποτελεί μια σπουδαία πηγή άπαχης πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνών αποκαλύπτει σημαντικότερους λόγους για να το εντάξετε στην διατροφή σας.Το ψάρι αποτελεί μια χαμηλή σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε πρωτεΐνη τροφή που είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (γνωστά ως ωμέγα 3) που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο.
Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί από μόνο του να παράγει ωμέγα-3, ωστόσο είναι απαραίτητα για την ψυχική και τη σωματική υγεία μας. Παρ’ όλο που η σύνδεση μεταξύ των ωμέγα-3 και της καρδιακής υγείας είναι γνωστή από καιρό, ποικίλες νέες μελέτες παρουσιάζουν ακόμα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι το ψάρι –υψηλό σε λιπαρά οξέα- είναι απαραίτητο για τη συνολική ευεξία του σώματος.
Αν η ενίσχυση της καρδιάς και της υγείας σας και η θετική επίδραση στο σωματικό βάρος δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν να καταναλώνετε περισσότερο ψάρι, σας παραθέτουμε άλλους επτά λόγους που θα ενισχύσουν την υγεία σας αν βάλετε το ψάρι στη διατροφή σας.
1. Πρόληψη της καρδιακής νόσου: Μια δανέζικη μελέτη 49.000 γυναικών που δημοσιεύθηκε βρήκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν λίγο ή καθόλου ψάρι είχαν 50% περισσότερα καρδιακά προβλήματα από αυτές που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν ψάρι σπάνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα της νόσου από αυτές που έτρωγαν συχνά. Άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών υψηλών σε ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λίπους στο αίμα, που μπορεί να συμβάλλει στην μικρότερη επικινδυνότητα ασθένειας. 2. Μείωση του κινδύνου της νόσου Alzheimer: Η κατανάλωση ψαριού απλώς μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι νευρώνες της γκρι περιοχής –της περιοχής του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένη με την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία- σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι μελετητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ψητό ή βραστό -αλλά όχι τηγανητό- ψάρι είχαν μεγαλύτερους εγκεφάλους και μεγαλύτερα κύτταρα στις περιοχές που ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τη μνήμη και τη γνώση. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του κινδύνου απώλειας μνήμης και της νόσου Alzheimer.
5. Ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου: Τα ωμέγα- 3 που βρίσκεται στο σολομό και σε άλλα λιπαρά ψάρια είναι απαραίτητα για τα παιδιά, αφού συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής. Οι ειδικοί προτείνουν, παρόλα αυτά, οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους πριν να προσθέσουν συμπληρώματα στη διατροφή ενός παιδιού.
Συμπερασματικά, αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας το ψάρι προκειμένου να βελτιώσετε τη σωματική και την ψυχική σας υγεία.
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
clickatlife.gr
Το είδαμε: εδώ