Πήρε που λες ο Γιώργος Αγγελόπουλος (ο παίκτης από την ομάδα των Μαχητών στο Survivor που πήρε μεταγραφή στην ομάδα των Διασήμων) το ψαροντούφεκο και βγήκε παγανιά μπας και πιάσει κανένα ψάρι να φάει παρέα με τους πεινασμένους συμπαίκτες του. Αντί όμως για τσιπούρα ή γόπα, ο Γιώργος έπιασε τον αγκάθινο ξάδερφο του λαγόψαρου που τον λένε φούσκα.
Το περίεργο αυτό ψάρι λοιπόν αμύνεται απέναντι στον κίνδυνο διογκώνοντας το στομάχι του και βγάζοντας αγκάθια. Όποιο μεγαλύτερο θαλασσινό πλάσμα κάνει το μοιραίο λάθος και το κάνει "χραπ" (δηλαδή να το φάει) το πληρώνει οικτρά πεθαίνοντας από πνιγμό. Κοινώς, δεν το τρως. Το θαυμάζεις, αλλά δεν το πετάς στα κάρβουνα με λαδολέμονο. Οι παίκτες του Survivor ορθώς έπραξαν και το άφησαν να φύγει και να πάει στο καλό, κάτι που άλλωστε προφανώς θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, μετά από παρέμβαση της παραγωγής. Δεν είναι ριάλιτι αυτό, το National Geographic είναι.
ladylike.gr
Ψάρι Φούσκα (Puffer Fish)
Το ψάρι φούσκα είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στον πλανήτη. Το κρέας μερικών ειδών είναι μια λιχουδιά τόσο στην Ιαπωνία (ως fugu) όσο και στην Κορέα (ως bok-uh) όμως το πρόβλημα είναι πως το δέρμα και πολλά όργανα πολλών ψαριών φούσκα είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη για τους ανθρώπους. Αυτό το αυξομειούμενο ψάρι επιφέρει γρήγορο και βίαιο θάνατο. Η δηλητηρίαση από αυτό το ψάρι προκαλεί απονέκρωση της γλώσσας και των χειλιών, ίλιγγο, τάση για εμετό, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και παράλυση των μυών. Τα θύματα πεθαίνουν από ασφυξία δεδομένου ότι οι μύες του διαφράγματος είναι παραλυμένοι, ενώ τα περισσότερα πεθαίνουν μετά από 4 έως 24 ώρες. Δεν υπάρχει κανένα γνωστό αντίδοτο για το δηλητήριο του ψαριού ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από fugu συμβαίνουν όταν ανεκπαίδευτοι άνθρωποι πιάνουν να προετοιμάσουν τα ψάρια.Τα στατιστικά δείχνουν ότι υπήρξαν 20 με 44 περιπτώσεις δηλητηρίασης από fugu το χρόνο στο διάστημα μεταξύ 1996 με 2006 σε όλη την Ιαπωνία και μέχρι 6 γεγονότα το χρόνο οδήγησαν στο θάνατο. Δεδομένου ότι η δηλητηρίαση από fugu μπορεί να προκαλέσει στιγμιαίο θάνατο μόνο εξουσιοδοτημένοι αρχιμάγειρες έχουν την άδεια για να το προετοιμάσουν.
Το είδαμε: εδώ