Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Αυτός είναι ο «πατέρας» των emoji

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το όνομα Σιγκετάκα Κουρίτα μπορεί να μην λέει τίποτα στους περισσότερους. Στην πραγματικότητα όμως, ένα δημιούργημά του, το χρησιμοποιούμε πολλές φορές κάθε μέρα. Ο λόγος για τα emoji, γνωστά πλέον ως emoticons, τα χαρακτηριστικά εικονίδια στις συνομιλίες στο κινητό και στο ίντερνετ που εκφράζουν κάποιο συναίσθημα.
Η σειρά των emoji (συνδυασμός των λέξεων «εικόνα» και «χαρακτήρας» e + moji αντίστοιχα) του Κουρίτα προσαρμόστηκε, ανανεώθηκε, επεκτάθηκε όλα αυτά τα χρόνια και μετεξελίχθηκε στα emoticons.
Ωστόσο, ο εμπνευστής των πολύχρωμων εικονιδίων δεν θέλει ούτε προβολή, ούτε έπαινο για την ανακάλυψή του. Υποστηρίζει ότι αν δεν είχε ο ίδιος την ιδέα, θα την υλοποιούσε κάποιος άλλος και είναι συγκρατημένος στην επισήμανση ότι δημιούργησε μία παγκόσμια οπτική γλώσσα.
emottyp2
Πίσω στο 1997, ο Κουρίτα εργαζόταν για μία ιαπωνική εταιρεία κινητών τηλεφώνων, τη NTT Docomo και δούλευε πάνω στο i-mode, την ιντερνετική πλατφόρμα της εταιρείας που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι χρήστες στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα μηνύματα που μπορούσαν να σταλούν στα τηλέφωνα της εταιρείας εκείνη την εποχή είχαν έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χαρακτήρων.
emottyp5
Ο Κουρίτα δημιούργησε τρεις κατηγορίες emoji: Μίντια, υπηρεσίες και συναισθήματα. Τα πρώτα 176 κυκλοφόρησαν σε ένα κινητό τηλέφωνο το 1999. Είχε σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο και δεν είχε καμία εμπειρία στο σχεδιασμό ή στον προγραμματισμό. «Έκανα μια λίστα με ό,τι είναι απαραίτητο στις τρεις κατηγορίες και τα περιόρισα σε φιλικά προς το χρήστη, σε αυτά που είναι αναγκαία και σε αυτά όταν περπατάς εδώ κι εκεί, με ένα κινητό τηλέφωνο στην καθημερινή ζωή κι αυτό έγινε το πρώτο σετ».
Το πρώτο σετ των emoji εντάχθηκε στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) και έκθεση με τίτλο «The Original Emoji, by Shigetaka Kurita» φιλοξενείται στο Μουσείο έως τις 12 Μαρτίου. «Αγαπάμε αυτή την τοπικού χαρακτήρα ιστορία που ξεκίνησε από την Ιαπωνία και έχει γίνει παγκόσμια», ανέφερε ο ειδικός των συλλογών design του MoMA, Πολ Γκάλογουεϊ.
emottyp4
«Η καρδιά είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να δημιουργήσω τα emoji στην αρχή», είπε ο Κουρίτα. «Αν προσθέσεις μία καρδιά στο τέλος μιας πρότασης, κάθε αρνητική λέξη γίνεται θετική», πρόσθεσε.
Ο Σιγκετάκα Κουρίτα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου της Αυστραλίας, ABC, ταξίδεψε με τη σύζυγό του στη Νέα Υόρκη με δικά του έξοδα για να δει την έκθεση στο MoMA και δήλωσε συγκλονισμένος , όταν είδε τα δημιουργήματά του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.
emottyp3
«Είναι σαν να ζω ένα όνειρο. Το να υπάρχει το όνομά σου στο ΜοΜΑ σημαίνει ότι θα παραμείνει στην ανθρώπινη ιστορία και είναι μεγάλη μου τιμή που έχει εκτιμηθεί αυτό που δημιούργησα», τόνισε ο Σιγκετάκα Κουρίτα.
 techit.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading