Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ταξίδι στην ιστορία της σοκολάτας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Αγαπημένη μικρών και μεγάλων, θεωρείται ένας από τους πιο αμαρτωλούς πειρασμούς του πλανήτη. Ο λόγος, φυσικά, για τη σοκολάτα. Πόσα όμως ξέρετε για την ιστορία της;
* Οι Αζτέκοι έτρεφαν σεβασμό προς το κακαόδεντρο και χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του ως νόμισμα. Το θεωρούσαν σαν μια μορφή δύναμης και ανάθεσαν τον θεό τους Quetzalcoatl, σαν φύλακα του. Κάποια στιγμή ανακάλυψαν ότι σπάζοντας τους σπόρους του έφτιαχναν μια πάστα στην οποία προσθέτοντας μπαχαρικά γινόταν ένα αναζωογονητικό πότό.
* Τον 16ο αιώνα ευρωπαίοι ταξιδιώτες έφεραν το ποτό πίσω στις χώρες τους. Ήταν το 1502 που ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε τους καρπούς του κακαόδεντρου στην Ευρώπη.
* Το 1544, οι σπόροι του κακάο παρουσιάστηκαν στον μέλλοντα βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο Β΄ και η ισπανική αριστοκρατία μαγεύτηκε τόσο πολύ, που κράτησαν το κακάο σαν μυστικό του «κύκλου» τους για σχεδόν εκατό χρόνια.
* Προθέτοντας συστατικά όπως κανέλα και βανίλια το μετέτρεψαν σε δημοφιλές ποτό που σταδιακά διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
* Η συμπαγής σοκολάτα έγινε δημοφιλής στα 1800. Μηχανικοί αλεστές έσπασαν τους κόκκους του κακάο σε μια σκόνη που μπορούσε να ζεσταθεί και να χυθεί σε καλούπια σχηματίζοντας σχήματα.
* Tο 1834, ξεκινά η ιστορία της σοκολάτας στην Ελλάδα.
* Το 1880 ο Rudolphe Lindt στην Ελβετία πρόσθεσε περισσότερο βούτυρο κακάο στην σοκολάτα, κάνοντάς την πιο γυαλιστερή και απαλή.
* Σήμερα, το κακάο, η βασικότερη πρώτη ύλη της σοκολάτας, αποτελεί χρηματιστηριακό είδος και εισάγεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Κάθε καρπός του κακαόδεντρου περιέχει περί τους 35-50 σπόρους κακάο που αποξηραίνονται, ψήνονται, τρίβονται και γίνονται η βασική πρώτη ύλη της σοκολάτας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι να ωριμάσει το κακαόδεντρο και να μπορέσει να θεριστεί ο καρπός του, χρειάζονται περίπου δέκα χρόνια.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading