Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (World Pneumonia Day) έχει καθιερωθεί από το 2009 και παρέχει μια καλή ευκαιρία για να επιστήσουμε την προσοχή στην παιδική επιβίωση, καθώς σήμερα η πνευμονία αποτελεί τη μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και είναι αιτία για το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως - ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). 
Διαβάστε τι είναι η πνευμονία, ποια τα συμπτώματα και τι προκαλεί εδώ
Η πνευμονία είναι η μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως - ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο.

Ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία κάθε 25 δευτερόλεπτα - περίπου 3.400 κάθε μέρα.
Η πνευμονία μπορεί να προκληθεί από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό όπως η ιλαρά και ο κοκίτης. Αν και η παγκόσμια κάλυψη για τα εμβόλια κατά των ασθενειών αυτών είναι 85% για την κάθε μία, τα φτωχότερα παιδιά συχνά παραμένουν απροστάτευτα.
Τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά καίνε ξύλα, κοπριά, άνθρακα και άλλα στερεά καύσιμα για μαγείρεμα ή θέρμανση, σε ανεπαρκώς αεριζόμενες φωτιές και σόμπες, εκθέτοντας τα παιδιά σε υψηλό κίνδυνο πνευμονίας από τη ρύπανση του αέρα των σπιτιών. Τα συνωστισμένα σπίτια συμβάλουν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα πνευμονίας στην παιδική ηλικία.

Η πνευμονία από στρεπτόκοκκο και η αιμοφιλική γρίπη τύπου b είναι δύο σημαντικές αιτίες της βακτηριακής πνευμονίας που μπορεί να προληφθεί μέσω των εμβολίων PCV και Hib.
Στις περισσότερες χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνονται εμβολιασμοί κατά της αιμοφιλικής γρίπης τύπου b (Hib) κατά της πνευμονίας. Το πνευμονιοκοκκικό συζευγμένο εμβόλιο (PCV) είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, αν και η πρόοδος στη χρησιμοποίηση αυτών των εμβολίων είναι βραδύτερη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.



Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν: καθαρό οικιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς πόσιμου νερού και βελτιωμένων εγκατστάσεων υγιεινής, αδιάλειπτη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκή διατροφή για τις μητέρες και τα παιδιά, όπως ο μητρικός θηλασμός και συμπληρώματα διατροφής. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πνευμονίας κατά 23%, αλλά συνήθως δεν ασκείται επαρκώς στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των φτωχών.

Η έγκαιρη, αποτελεσματική θεραπεία για την πνευμονία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά η διάγνωση μπορεί να είναι προβληματική σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι φτωχές κοινότητες συχνά βασίζονται σε οικιακές συνταγές ή αναζητούν περίθαλψη εκτός του επίσημου συστήματος φροντίδας υγείας.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών με πνευμονία λαμβάνουν αντιβιοτικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τη Νότια Ασία να παρουσιάζει μέσο όρο 18%. Στις αναπτυσσόμενες περιοχές, τα παιδιά με πνευμονία σε αστικές περιοχές έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να λάβουν αντιβιοτικά από ό, τι τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές.

Έκθεση της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για Σωτήρια Εφόδια για τις Γυναίκες και τα Παιδιά, η οποία καθοδηγείται από τη UNICEF και το UNFPA, εκτιμά ότι περίπου 1,56 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν μέσα σε 5 χρόνια με την αύξηση της διαθεσιμότητας της αμοξικιλλίνης, του φθηνού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της πνευμονίας. Η αμοξικιλλίνη κοστίζει περίπου $ 0,30 σεντ ανά θεραπευτική δόση.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading