Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Δείτε καρέ καρέ πώς δημιουργήθηκε η Σαντορίνη

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα, ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς για τους τουρίστες όλου του κόσμου, άλλαξε ουκ ολίγες φορές το σχήμα της μέσα στα χρόνια, εξαιτίας των ισχυρών εκρήξεων του ηφαιστείου της.
Μια ισχυρή έκρηξη στο βόρειο τμήμα του νησιού, η οποία πριν 25.000 σχεδόν χρόνια μετέτρεψε ολοκληρωτικά τον τόπο, ο οποίος τότε ονομάζονταν Στρογγύλη.
Oι πρώτοι οικισμοί στο Ακρωτήρι έκαναν την εμφάνισή τους το 4.500 π. Χ ενώ γύρω στο 1.700 π. Χ ισοπεδώθηκαν από έναν καταστροφικό σεισμό. Οικοδομήθηκαν και πάλι από τους κατοίκους της Στρογγύλης. Αυτή την ώρα στο νησί κατοικούν γύρω στα 30.000 άτομα.
Η δεύτερη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον τόπο, ενώ προκάλεσε ζημιές και στα γειτονικά νησιά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Η έκρηξη προκάλεσε τεράστια κύματα που σάρωσαν τις ακτές των παραθαλάσσιων νησιών ακόμα και του βόρειου τμήματος της Κρήτης. Από την έκρηξη εκτοξεύθηκαν στον αέρα κομμάτια πέτρας και άπειρη σκόνη που διασκορπίστηκαν παντού, ενώ οι επιστήμονες τόνισαν πως έφτασαν ακόμα και στη στρατόσφαιρα. Το σκοτάδι κυριάρχησε για δύο εβδομάδες, το ίδιο και ο χειμώνας. Η έκρηξη βύθισε το ¼ του νησιού, ενώ το χώρισε σε τρία κομμάτια. Έτσι δημιουργήθηκε η Σαντορίνη, η Θηρασία και το Ασπρονήσι.
Ένα πυκνό στρώμα σκόνης κάλυψε το νησί ενώ επεκτάθηκε και στην ανατολική πλευρά του. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1950 και κράτησε για 22 ημέρες. Μελετητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge το 2006 εξήγησαν πως αν συνέβαινε τότε μια έκρηξη στις περιοχές Παλαιά και Νέα Καμένη θα ήταν τόσο ισχυρές που θα προκαλούσαν ντόμινο εκρήξεων με λάβα που θα ξεπερνούσε τα 120 μέτρα. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου εδώ και χρόνια παρακολουθείται στενά από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.
Απολαύστε το βίντεο-δημιουργία του Νίκου Κορακάκη

 Πηγή: eleftherostypos.gr




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading