Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

7 συμβουλές υγείας που ΔΕΝ "πρέπει" να ακολουθείτε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Σας τα έχει πει η γιαγιά σας ή η μαμά σας ή τα διαβάσατε κάπου αρκετό καιρό πριν. Κάντε ένα update στις γνώσεις σας και μην φορτώνεστε με περιττούς κανόνες και περιορισμούς.
Πολλές από αυτές καθιερώθηκαν από στόμα σε στόμα. Άλλες ανατράπηκαν από τα νέα επιστημονικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, οι συμβουλές αυτές δεν ισχύουν και η οποιαδήποτε πίεση για την εφαρμογή τους δεν ωφελεί.

1.    Πιες 8 ποτήρια νερό την ημέρα
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν νερό όταν είναι διψασμένοι, προσλαμβάνουν όσο χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς και ενυδατωμένοι. Επιπλέον, να θυμάστε ότι νερό προσλαμβάνεται και από τροφές πλούσιες σε αυτό,  όπως σούπες, φρούτα, λαχανικά και ροφήματα, όπως χυμοί, τσάι και καφές. Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό αν τα ούρα σας έχουν σκούρο κίτρινο χρόνο, δεν νιώθετε καλά, είστε πολύ δραστήριοι, ή έχει πολλή ζέστη.


2.    Μην τρως  αβγά, βλάπτουν την καρδιά
Τρώγοντας ένα αυγό ή δύο την ημέρα δεν αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους. Ναι, μεν, οι κρόκοι περιέχουν χοληστερόλη, αλλά για τους περισσότερους από εμάς, η ποσότητα που βρίσκεται σε οποιαδήποτε τροφή δεν είναι τόσο βλαβερή όσο το μίγμα των λιπαρών από όλες τις τροφές που καταναλώνονται καθημερινά. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα αβγά. Μην τα  συνδυάζετε, όμως,  με άλλες πλούσιες σε λίπος τροφές. Τα αβγά είναι μία πολύ θρεπτική τροφή, ενώ επιπλέον περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.


3.    Μην φοράς αντιιδρωτικά γιατί προκαλούν καρκίνο του μαστού
Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντιιδρωτικά και αποσμητικά μπορεί να απορροφηθούν μέσω της μασχάλης και να καταλήξουν στον ιστό του μαστού, καθιστώντας την ανάπτυξη ενός όγκου πιο πιθανή. Ωστόσο,  το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ  (NCI) αναφέρει ότι δεν υπάρχει απόδειξη που να συνδέει οποιοδήποτε προϊόν με τη νόσο.


4.    Μη βγεις έξω, θα  κρυώσεις!
Αντίθετα με την κοινή αυτή πεποίθηση, η παραμονή στο κρύο δεν προκαλεί κρυολόγημα ή γρίπη, τα οποία οφείλονται σε ιούς και μικρόβια. Μια μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι οι υγιείς άνδρες που πέρασαν αρκετές ώρες σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν παρουσίασαν μια αύξηση  της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος έναντι των ιών. Στην πραγματικότητα, αυτό που αυξάνει τις πιθανότητες κρυολογήματος ή γρίπης είναι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, όπου μπορούν εύκολα να μεταδοθούν οι ιοί και τα μικρόβια.


5.    Φάε πρωινό για να χάσεις βάρος
Η κατανάλωση πρωινού βοηθά ορισμένους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Μπορεί να «εξορκίσει» την πείνα και  να αποτρέψει την υπερφαγία αργότερα μέσα στην ημέρα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος δεν τρώει πρωινό δεν μπορεί να αδυνατίσει. Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν πρωινό,  όχι μόνο δεν έτρωγαν περισσότερο κατά το γεύμα και το δείπνο, αλλά κατανάλωναν και περίπου 400 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.


6.    Απολύμανε το καπάκι της τουαλέτας, μην κολλήσεις τίποτα
Αν εξαιρέσουμε τις τουαλέτες δημόσιας χρήσης, τα καθίσματα της λεκάνης είναι συνήθως αρκετά καθαρά. Τα σημεία του μπάνιου που είναι επικίνδυνα είναι οι πόρτες και οι λαβές τους και τα πατώματα, τα οποία τείνουν να καλύπτονται με μικρόβια, όπως το  E. coli, το Norovirus (νοροϊός) και ο ιός της γρίπης. Καλύψτε τα χέρια σας με μια χαρτοπετσέτα πριν αγγίξετε πόρτες ή πόμολα και πλύνετε  τα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό, αργότερα.


7.    Μην τρίζεις τα χέρια σου, θα πάθεις αρθρίτιδα
Το μοναδικό κακό που μπορεί να κάνει το «τρίξιμο» των χεριών είναι ο ήχος, ο οποίος μπορεί να ενοχλεί κάποιους. Ορισμένοι, ενδεχομένως  να πιστεύουν ότι αυτός ο θόρυβος προκαλείται από την τριβή των οστών ή των αρθρώσεων, όμως αυτό δεν ισχύει. Ο ήχος προέρχεται  από μια φυσαλίδα αερίων που σχηματίζεται μεταξύ των οστών και «σκάει». Οι μελέτες δείχνουν ότι το τρίξιμο των αρθρώσεων δεν προκαλεί και δεν παίζει κανέναν ρόλο στην αρθρίτιδα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή! Αν το τρίξιμο των αρθρώσεων προκαλεί πόνο, απαιτείται διερεύνηση από ειδικό.

stogiatro.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading