Φθηνότερα είναι φέτος τα φοιτητικά σπίτια, σε σχέση με πέρυσι, με τις εκπτώσεις στα ενοίκια, ειδικά για τα ακίνητα δεκαετίας να φθάνουν ακόμη και το 10%.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», την ίδια ώρα, φαίνεται ότι είναι περισσότεροι οι γονείς φέτος που συζητούν και την αγορά ενός ακινήτου, ζητώντας ωστόσο τιμές ευκαιρίας και διαθέτοντας ποσά μεταξύ 20 έως 25 χιλ. ευρώ με σκοπό να επενδύσουν σε ένα ακίνητο – γκαρσονιέρα ή παλαιό «δυαράκι».
Ο λόγος; Η «προστασία» για τις λιγοστές οικονομίες που μπορεί να διαθέτουν ειδικά τη δεδομένη περίοδο, κατά την οποία οι τιμές πώλησης των ακινήτων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates, σύμφωνα με την οποία τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5-7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα δεκαετίας αγγίζει το 10%. «Ενώ πριν 3-4 χρόνια δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης (σ.σ. κάτι το οποίο ήταν σύνηθες προ κρίσης) τώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι ζητούν, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ευκαιρίες, τα λεγόμενα «σκοτωμένα» ακίνητα και γκαρσονιέρες ακόμη κι έως 6.000 – 10.000 ευρώ, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ακραίες και περιορισμένης κλίμακας», επισημαίνει η έρευνα. Από την άλλη, οικογένειες που διαθέτουν ρευστότητα, ζητούν να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους, αποκομίζοντας έτσι μια έκπτωση της τάξεως του ενός μισθώματος, ενώ άλλοι ζητούν το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20-25/9 ώστε να εξοικονομήσουν ενοίκια και λογαριασμούς. Αιτήματα, τα οποία αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν αποδεκτά.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η συνήθης ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγει το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και ποιο είναι το μηνιαίο ποσό των κοινοχρήστων. «Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα».
Η έρευνα επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν, αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή, διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί κι εφέτος, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές: «Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου», αναφέρεται στην έρευνα. Επιπλέον, κατά τις ημέρες των εγγραφών μπορεί να υπάρξει έως και 20 % ‘’καπέλο’’ σε ακίνητο κοντά στις σχολές.
Η νέα τάση
Μία νέα τάση, προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών: Οι λέξεις student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά sites.
Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.
Συμβουλές από το ΚΕΠΚΑ
Συμβουλές προς τους νέους σπουδαστές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αρχίζουν, με τις οικογένειές τους, το… κυνήγι της στέγης που θα φιλοξενήσει τη φοιτητική τους ζωή, δίνει με σημερινή του ανακοίνωση το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ, για την εύρεση κατοικίας υπάρχουν σε κάθε πόλη, μεταξύ άλλων, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια και ανακοινώσεις. Επισημαίνει: «Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουμε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούμε μεσιτικά γραφεία, να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μελλοντικός φοιτητής αναζητώντας σπίτι, πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
* Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
* Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
* Ελέγχουμε καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
Βέβαια, πέραν των κατασκευαστικών θεμάτων που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος ενοικιαστής, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξει και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει τα εξής:
* Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
* Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
* Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
* Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
* Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
* Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
* Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.
* Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
* Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
* Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
* Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1)να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι στα πλαίσια της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
* Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, πέραν της προσοχής στις διαπραγματεύσεις και τις υποχρεώσεις και ευθύνες των ιδιοκτητών, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του και τις υποχρεώσεις των ενοικιαστών.
*Εμείς, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (=ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
* Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
* Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
* Προσοχή! Από την 1η Ιανουαρίου του 2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.
Επιπλέον, το ΚΕΠΚΑ δίνει τα …φώτα του και στους υποψήφιους ενοικιαστές που θα επιλέξουν να κλείσουν το σπίτι μέσω μεσιτικού γραφείου αναφέροντας πρωτίστως «προσέχουμε να είναι νόμιμο».
* Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, γι αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και την καταβάλουμε μόνον αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.
* Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε ημέρα.
* Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου.
newpost.gr
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», την ίδια ώρα, φαίνεται ότι είναι περισσότεροι οι γονείς φέτος που συζητούν και την αγορά ενός ακινήτου, ζητώντας ωστόσο τιμές ευκαιρίας και διαθέτοντας ποσά μεταξύ 20 έως 25 χιλ. ευρώ με σκοπό να επενδύσουν σε ένα ακίνητο – γκαρσονιέρα ή παλαιό «δυαράκι».
Ο λόγος; Η «προστασία» για τις λιγοστές οικονομίες που μπορεί να διαθέτουν ειδικά τη δεδομένη περίοδο, κατά την οποία οι τιμές πώλησης των ακινήτων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates, σύμφωνα με την οποία τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5-7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα δεκαετίας αγγίζει το 10%. «Ενώ πριν 3-4 χρόνια δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης (σ.σ. κάτι το οποίο ήταν σύνηθες προ κρίσης) τώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι ζητούν, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ευκαιρίες, τα λεγόμενα «σκοτωμένα» ακίνητα και γκαρσονιέρες ακόμη κι έως 6.000 – 10.000 ευρώ, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ακραίες και περιορισμένης κλίμακας», επισημαίνει η έρευνα. Από την άλλη, οικογένειες που διαθέτουν ρευστότητα, ζητούν να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους, αποκομίζοντας έτσι μια έκπτωση της τάξεως του ενός μισθώματος, ενώ άλλοι ζητούν το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20-25/9 ώστε να εξοικονομήσουν ενοίκια και λογαριασμούς. Αιτήματα, τα οποία αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν αποδεκτά.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η συνήθης ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγει το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και ποιο είναι το μηνιαίο ποσό των κοινοχρήστων. «Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα».
Η έρευνα επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν, αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή, διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί κι εφέτος, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές: «Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου», αναφέρεται στην έρευνα. Επιπλέον, κατά τις ημέρες των εγγραφών μπορεί να υπάρξει έως και 20 % ‘’καπέλο’’ σε ακίνητο κοντά στις σχολές.
Η νέα τάση
Μία νέα τάση, προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών: Οι λέξεις student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά sites.
Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.
Συμβουλές από το ΚΕΠΚΑ
Συμβουλές προς τους νέους σπουδαστές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αρχίζουν, με τις οικογένειές τους, το… κυνήγι της στέγης που θα φιλοξενήσει τη φοιτητική τους ζωή, δίνει με σημερινή του ανακοίνωση το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ, για την εύρεση κατοικίας υπάρχουν σε κάθε πόλη, μεταξύ άλλων, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια και ανακοινώσεις. Επισημαίνει: «Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουμε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούμε μεσιτικά γραφεία, να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μελλοντικός φοιτητής αναζητώντας σπίτι, πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
* Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
* Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
* Ελέγχουμε καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
Βέβαια, πέραν των κατασκευαστικών θεμάτων που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος ενοικιαστής, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξει και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει τα εξής:
* Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
* Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
* Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
* Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
* Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
* Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
* Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
* Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
* Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.
* Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
* Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
* Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
* Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1)να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι στα πλαίσια της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
* Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, πέραν της προσοχής στις διαπραγματεύσεις και τις υποχρεώσεις και ευθύνες των ιδιοκτητών, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του και τις υποχρεώσεις των ενοικιαστών.
*Εμείς, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (=ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
* Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
* Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
* Προσοχή! Από την 1η Ιανουαρίου του 2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.
Επιπλέον, το ΚΕΠΚΑ δίνει τα …φώτα του και στους υποψήφιους ενοικιαστές που θα επιλέξουν να κλείσουν το σπίτι μέσω μεσιτικού γραφείου αναφέροντας πρωτίστως «προσέχουμε να είναι νόμιμο».
* Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, γι αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και την καταβάλουμε μόνον αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.
* Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε ημέρα.
* Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου.
newpost.gr
Το είδαμε: εδώ