Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Σύρο – Άργησε…αλλά ήρθε για να μείνει!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η Σύρος τιμάει το μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη…

Το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο ένας ελληνικός πολιτιστικός θησαυρός, είναι ένας παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Το ρεμπέτικο είναι ένα από τα 4 είδη αστικής μουσικής που υπάρχουν στον κόσμο, μαζί με τη Jazz, το Tango και το πορτογαλέζικο Fados. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ρεμπέτικο έχει παγκόσμια απήχηση. Όπως τόσο προφητικά έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις στην περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο: «Αν και πριν από 67 χρόνια, αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχουμε νομίζω σήμερα τίποτ’ άλλο για να ισχυριστούμε το ίδιο».
Το ρεμπέτικο αποτελεί τη βάση για τη γέννηση της ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα και η Σύρος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη γιατί της αναλογεί ενα κομμάτι, χάρη στο μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης, επιστρέφει στο σπίτι του, στην Σύρα του που τόσο αγάπησε. Θα μπορούσε να ήταν ένας φόρος τιμής για αυτό τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου. Μπορεί να άργησε…αλλά ο Μάρκος επιστρέφει για να μείνει. Ένα θεσμό που πρόκειται να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.
Ένα φεστιβάλ αλλιώτικο από τ’ άλλα, που περιλαμβάνει μουσική, πολλές εκδηλώσεις , Συναυλίες με τοπικούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, Παρουσιάσεις Βιβλίων με θέμα την ζωή του Μάρκου, Ντοκιμαντέρ, Σεμινάρια πάνω στη Λαϊκή Μουσική και το μπουζούκι, Κουκλοθέατρο για μικρούς κ μεγάλους με την κούκλα ρεμπέτη Γιοβάν. Εκθέσεις παραδοσιακών Λαϊκών οργάνων, πολλές εκδηλώσεις κυρίως στην Άνω Σύρο αλλά και άλλες στην Πλατεία Μιαούλη και το Θέατρο Απόλλων.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάης Μενδρινού, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για το φετινό καλοκαίρι.
Το θέμα πέρασε μετά από εισήγηση της ομόφωνα με κολακευτικά σχόλια από πολλούς συμβούλους. Μια συνδιοργάνωση με την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων ΑΕ όπου θα αναλάβει την υλοποίηση του Φεστιβάλ.
Η Αρμόδια αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κατά την διάρκεια του Συμβουλίου, θερμά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ρούσσο και τους συνεργάτες του που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια η οποία έχει έναν κοινό σκοπό, να τιμήσουμε αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη που υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού, στον τόπο του με ένα δυνατό και πλούσιο αφιέρωμα κρατώντας την παράδοση αλλά και την μνήμη του Μάρκου ζωντανή!
Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για το Λαϊκό Τραγούδι, με τίτλο «η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»
Δείτε το πρόγραμμα εδώ: cyclades24.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading