Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

7 ψεύτικα ρητά του Γκάντι

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Παρακάτω θα εξετάσουμε 7 ρητά που μπορεί να έχετε δει ν αποδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κι όχι μόνο) στον Μαχάτμα Γκάντι.
Τα περισσότερα μάλιστα απ αυτά έχουν αποτελέσει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη (από αναγνωσιμότητα) σύνθεση ενός άρθρου που αναπαράχθηκε σε πλήθος ιστολογίων με τίτλο «Οι 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Γκάντι«
1.   Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
  • ΨΕΥΔΕΣ
Αυτό είναι ίσως το διασημότερο πλαστό απόσπασμα του Γκάντι που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι είπε κάτι τέτοιο.
Στο βιβλίο του «The Quote Verifier» στη σελίδα 75 ο Ralph Keyes , αναφέρεται στο αδύναμο της απόδειξης
gandhi2
Επιπρόσθετα η εφημερίδα New York Times, σ ένα άρθρο της το 2011, χαρακτηρίζει το απόφθεγμα αυτό σαν «τόσο μικρό που μπορεί να χωρέσει σ ένα αυτοκόλλητο για τον προφυλακτήρα, κάτι σαν μια διαφήμιση αυτοκινήτου (prius), λέγοντάς μας ότι η αρχή και το τέλος των ευθυνών οφείλονται στον εαυτό μας».
Η πιθανότερη εκδοχή είναι να έχουν παραφραστεί τα λόγια που είπε πραγματικά ο Γκάντι, που ήταν :
“If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. … We need not wait to see what others do.”
Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας,  θα μπορούσαν επίσης ν αλλάξουν κι οι τάσεις στον κόσμο . Όπως ένας άνθρωπος αλλάζει τη δική του φύση, το ίδιο αλλάζει και η συμπεριφορά του κόσμου απέναντί του Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι κάνουν οι άλλοι.
Στην πραγματικότητα, οι Times το «πάνε ένα βήμα παραπέρα», λέγοντας ότι το πλήρες απόσπασμα μας δίνει μια εντελώς διαφορετική χροιά. Η προσωπική αλλαγή δεν επαρκεί. Ο αγώνας για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου και η φιλοσοφία της μη βίας που δίδασκε ο Γκάντι, θα συμβάλουν σε μια σταθερή συνειδητοποίηση ότι ένα άτομο, από μόνο του, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, μια συνειδητοποίηση που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα μόνο αν ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων εργαστούν μαζί με πειθαρχία κι επιμονή.
 Δεν ξέρουμε αν συμφωνείτε μ αυτή την ερμηνεία άλλα όπως και να χει, ένα πράγμα είναι σαφές: ότι ο Γκάντι δεν είπε ποτέ του τη φράση, «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.»
2. «Το ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού’ μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος»

Διαβάστε τα υπόλοιπα εδώ:ellinikahoaxes.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading