Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Περίεργοι ελληνικοί νόμοι για… ειδικές περιπτώσεις

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το ξέρατε ότι κινδυνεύετε με «καμπάνα» αν διοργανώσετε φιλανθρωπικό μπαζάρ ή ότι δεν μπορείτε να κατασκηνώσετε με παρέα στο οικόπεδο σας; Αν δεν το ξέρατε θα πρέπει να ενημερωθείτε καθώς πρόκειται για νόμους του κράτους που στην περίπτωση που τους παραβιάσετε θα βρεθείτε απολογούμενοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Και δεν είναι οι μόνοι…
Της Μαρίας Ζαχαροπούλου
Ο νομοθέτης νομοθετεί με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Τιμωρεί τους παραβάτες και προστατεύει τους αδύναμους και το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που είτε οι νόμοι ξεπερνιούνται από την ίδια τη ζωή, είτε παραμένουν ανεφάρμοστοι στα χαρτιά. Δείτε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταφέραμε να… αλιεύσουμε μέσα από χιλιάδες σελίδες και άρθρα των ειδικών ποινικών νόμων.
  • Ο νόμος 5101 του 1931 προφανώς παραμένει ανεφάρμοστος αν αναλογιστεί κανείς πόσα φιλανθρωπικά μπαζάρ και έρανοι, για καλό σκοπό, γίνονται στην χώρα μας κάθε χρόνο. Ο νομοθέτης, όμως, έχει προβλέψει την τιμωρία εκείνων που διοργανώνουν τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιτροπές ή σωματεία με φυλάκιση 3 έως 8 μηνών. Στην περίπτωση δε υποτροπής οι υπεύθυνοι μπορεί να βρεθούν στη φυλακή ακόμη και για 2 χρόνια.
  • Στην περίπτωση που η ανάγκη σας έκανε να επιλέξετε για τις καλοκαιρινές διακοπές να κατασκηνώστε στο κλήμα σας στην εξοχή, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο λόγω της κρίσης και σκεφτήκατε να φωνάξετε και τους φίλους σας, για παρέα, ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο νόμος 392 του 1976 εκτός από την κατασκήνωση σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών και κοινόχρηστους χώρους απαγορεύει «την φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες». Οι παραβάτες τιμωρούνται με κράτηση έως 6 μήνες και πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ.
  • Αν τώρα αποφασίσετε να βάλετε μελίσσια στο χωριό για να συμπληρώσετε το εισόδημα σας, πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας, διαφορετικά την… πατήσατε. Ο νόμος 6238 του 1934 προβλέπει πως όταν πρόκειται για κατοικημένη περιοχή επιβάλλεται να υψώσετε τοίχο από σανίδες ή πυκνό φυσικό ή τεχνητό φράχτη ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύετε με πρόστιμο 250 δραχμών (εδώ χρειάζεστε και αριθμομηχανή για να το μετατρέψετε σε ευρώ). Αν υπάρξει υποτροπή τότε η χρηματική ποινή φτάνει τις 1000 δραχμές ή φυλάκιση 15 ημερών.
  • Αν πάλι κατά τη διάρκεια της επίσκεψη σας στο χωριό σκεφτείτε να αγοράσετε από τον γείτονα αλκοόλ, για να φτιάξετε το δικό σας λικέρ με βάση το αγνό αυτό προϊόν, ξανασκεφτείτε το. Ο νόμος 2969 του 2001, περί αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων, στο άρθρο 12, προβλέπει πως όσοι χρησιμοποιούν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης 3 μηνών έως 5 ετών.
  • Στην περίπτωση που πιαστείτε στην τσιμπίδα του νόμου να κλέβετε νερό «από τα υδραγωγεία και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ύδατος ΕΥΔΑΠ» θα αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με τον νόμο 2118 του 1993 φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή από 100.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το θέμα, όμως, είναι πως η συγκεκριμένη διάταξη αφορά μόνο στην ΕΥΔΑΠ και στην πρωτεύουσα και δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε αντίστοιχες διατάξεις που να αφορούν σε εταιρίες ύδρευσης άλλων πόλεων, όπως για παράδειγμα στην ΕΥΑΘ και στη Θεσσαλονίκη.
Για τον επίλογο κρατήσαμε έναν νόμο που έρχεται από το 1924, αφορά την παράνομη χρήση στρατιωτικής στολής και δεν καταφέραμε να βρούμε να έχει καταργηθεί με νεότερη διάταξη. Τη… διαφορά στον συγκεκριμένο νόμο κάνει κυρίως το πηλήκιο, αφού ο δράστης τιμωρείται ακόμη και αν αυτό φέρει στέμμα! Πρόκειται για τον νόμο 3144 του 1924 ο οποίος προβλέπει ότι όποιος μη στρατιωτικός φορά «στρατιωτική στολή χακί ή άλλου χρώματος ή πηλήκιον στρατιωτικό μετά ή άνευ στέμματος» διαπράξει κακούργημα τιμωρείται για τη χρήση τους εφόσον κηρυχθεί ένοχος της κυρίας πράξεως με φυλάκιση τουλάχιστον 1 μηνός πέραν της κυρίας ποινής.
newsbeast.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading