Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Στην Κένυα θα κάψουν 170 εκατομμύρια δολάρια το Σάββατο!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι χαυλιόδοντες 6.000 ελεφάντων που σκοτώθηκαν παρανόμως πρόκειται να καούν στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι στη Κένυα, το Σάββατο, στην μεγαλύτερη καταστροφή παρόμοιων ευρημάτων λαθρεμπορίου, αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην «τελετουργική» αποτέφρωση που θα διεξαχθεί το μεσημέρι του Σαββάτου θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, αρχηγοί γειτονικών κρατών, όπως ο Ali Bongo Ondimba του Γκαμπόν και ο Yoweri Museveni της Ουγκάντα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Ο Πρόεδρος της Κένυας δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει μια «συνολική απαγόρευση στο εμπόριο ελεφαντόδοντου» στην επικείμενη διεθνή συνάντηση για το εμπόριο άγριας ζωής που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Το μέλλον του αφρικανικού ελέφαντα και ρινόκερου απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ασφαλές, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη», είπε ο Kenyatta.
Στην καύση των ευρημάτων από το παράνομο εμπόριο, περίπου 105 τόνοι ελεφαντόδοντου και 1,5 τόνος κέρατων ρινόκερου θα καταστραφούν σε 11 μεγάλες εστίες, μια ποσότητα που είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την αμέσως επόμενη σε μέγεθος ποσότητα που έχει καταστραφεί στο παρελθόν.
Η καύση τους, η οποία είναι τόσο μεγάλο που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κρίση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Αφρική. Περίπου 30.000 με 50.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν στην περίοδο 2008-2013 μόνο, σύμφωνα με το Ίδρυμα «Born Free», με τον ρυθμός θανάτωσης να ξεπερνά αυτόν των γεννήσεων τους.

Μετά την καύση, η Κένυα θα μείνει με περίπου 20 τόνους ελεφαντόδοντου που εξακολουθούν να χρειαζεται να περάσουν από την σχετική νομική διαδικασία για να αποφασιστεί το «μέλλον» τους.
Ο Ronnie Wood των Rolling Stone ήταν μεταξύ των διασημοτήτων που μίλησε για το θέμα: «Με λυπεί τόσο πολύ η σκέψη ότι σε 15 χρόνια ίσως οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι και ακόμη και τα λιοντάρια θα μπορούσαν να έχουν εξαφανιστεί από την άγρια φύση και έτσι να αρνηθούμε στα παιδιά μας την εμπειρία της γνώσης και της αγάπης τους. Απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο διάσημος μουσικός.
Η Κένυα είχε προβεί στην καύση ελεφαντόδοντου για πρωτη φορά το 1989, υπό τον Πρόεδρο Daniel Arap Moi, ως σύμβολο της αποφασιστικότητας της χώρας να προστατεύσει τον εναπομείναντα πληθυσμό των ελεφάντων της, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 90% τα τελευταία 15 χρόνια, με τον συνολικό τους αριθμό να πέφτει από τις 168.000 σε μόλις 15.000 ελέφαντες.
tribune.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading