του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Εκείνη την εποχή κάναμε τα πρώτα μας βήματα στο διαδίκτυο (μόλις ένα μήνα) και διαχειριστήκαμε ένα αρκετά σοβαρό θέμα που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία μας. Το πρώτο θέμα που ανεβάσαμε ήταν στις 18-3-11 που ανέλυε τι είναι Ραδιενέργεια και τι είναι η μονάδα μέτρησης sievert, που ακούγαμε συνεχώς εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Ακολούθησαν άρθρα όπως πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για την χώρα μας και πόσο είναι επικίνδυνο το ραδιενεργό νέφος. Λίγο αργότερα διαχειριστήκαμε το θέμα της οικολογικής καταστροφής και πόσο σοβαρό είναι να καταναλώνει ψάρια και άλλα προϊόντα που προέρχονται από την Ιαπωνία.
Ο σεισμός και το τσουνάμι που χτύπησαν τη δυτική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011 έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου, με αποτέλεσμα τρεις αντιδραστήρες να υποστούν τήξη του πυρήνα.
Έκτοτε η Tepco διοχετεύει συνεχώς νερό για να διατηρεί χαμηλή τη θερμοκρασία των λιωμένων πυρηνικών καυσίμων. Το νερό αυτό, μολυσμένο με υψηλές συγκεντρώσεις ραδιοϊσοτόπων, διαρρέει από ρωγμές και καταλήγει στο έδαφος, όπου αναμειγνύεται με νερό που υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα.
Πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει δραματική, με τους αρμοδίους να εξακολουθούν να αγνοούν τι συμβαίνει στους λιωμένους πυρήνες των αντιδραστήρων, οι οποίοι συνεχίζουν να εκλύουν μεγάλα ποσά ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το ραδιενεργό νερό, αποθηκεύεται σε βιομηχανικές δεξαμενές, που φτάνει πλέον τους 760.000 τόνους και αποτελεί μείζον πρόβλημα στις προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης.
H διαχειρίστρια εταιρεία εκτιμά ότι θα χρειαστεί ακόμα τέσσερα χρόνια για να τελειώσει τη δουλειά. Η Τepco περιγράφει τον όγκο του νερού που έχει ήδη συγκεντρωθεί ως «πέρα από κάθε φαντασία». Πιστεύεται δε ότι θα μπορέσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια να απομακρύνουν τα ραδιενεργά στοιχεία από αυτό το νερό.
Η συνέχεια του άρθρου εδώ: medlabgr
Το είδαμε: εδώ