Και όμως, κάποια πατροπαράδοτα έθιμα για την άνοιξη έχουν επιστημονική εξήγηση και ισχύ! Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί τι ισχύει!
Από 1η Μαρτίου μπαίνουμε και επίσημα στην άνοιξη. Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από δικές της ασθένειες που εμφανίζονται κατά την διάρκεια αυτών των μηνών, όπως αλλεργίες, ιώσεις, λαρυγγίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.α.
Από τα παλιά χρόνια η Ελληνίδα μάνα είχε διαπιστώσει ότι αυτήν την εποχή υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αρρώστιες. Μέσα από διάφορα έθιμα περνούσαν στα παιδιά κάποιες πράξεις οι οποίες είχαν μορφή εθίμων, που όμως ουσιαστικά έκαναν πρόληψη για να μην αρρωστήσουν.
Τα χελιδόνια είναι του Θεού!
Αυτήν την εποχή έρχονται τα χελιδόνια και λέμε στα παιδιά να μην πιάνουν και ενοχλούν τα χελιδόνια όπως επίσης και τις φωλιές τους, διότι τα χελιδόνια είναι του Θεού και δεν πρέπει να τα ενοχλούμε.
Η πραγματική αλήθεια όμως είναι η εξής: Πολλά από αυτά τα χελιδόνια που έρχονται αυτή την εποχή είναι άρρωστα και έχουν μεγάλο φορτίο μικροβίων πάνω τους όπως και οι χελιδονοφωλιές τους.
Με τον τρόπο αυτό που λέει η μαμά να μην ακουμπάει το παιδί το χελιδόνι, ουσιαστικά παροτρύνει το παιδί να μην πλησιάσει τα χελιδόνια και τις φωλιές τους για να μην αρρωστήσουν.
Έχει εξήγηση το... μαρτίτσι!
Βάζουμε στον καρπό των παιδιών μία κλωστή κόκκινη και λέμε στα παιδιά ότι το κάνουμε αυτό για να μην τα κάψει ο ήλιος. Η αλήθεια είναι ότι τα χελιδόνια που είναι άρρωστα φοβούνται το κόκκινο χρώμα. Γι' αυτόν το λόγο βάζουν οι μητέρες τα βραχιολάκια στα παιδιά, για να μην τα πλησιάζουν τα χελιδόνια.
Επίσης, σε μερικά χωριά βάζουν στα παιδιά κόκκινα μαντήλια και κρεμούν στους φράχτες των σπιτιών κόκκινες κορδέλες. Αυτό το κάνουν ώστε τα άρρωστα χελιδόνια βλέποντας το κόκκινο χρώμα να μην πλησιάζουν τα παιδιά και να μην φτιάχνουν χελιδονοφωλιές στα συγκεκριμένα σπίτια.
Το "έξυπνο" αντηλιακό!
Οι μητέρες έχουν παρατηρήσει ότι αυτήν την εποχή λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Ο ήλιος χτυπάει στο πρόσωπο των παιδιών και τους προκαλεί διάφορες παρενέργειες όπως ηλίαση αλλά και -μέσω ενός νευροορμονικού αντανακλαστικού- λαρυγγίτιδα.
Για να μην εκτίθενται τα παιδιά τους στον ήλιο κάνουν το εξής: πριν βγει το παιδί έξω στον ήλιο να παίξει η μάνα φτύνει στο χώμα. Αφήνει το παιδί της να βγει έξω και περιμένει μέχρι να στεγνώσει το σάλιο της. Για να στεγνώσει το σάλιο θέλει περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. Μετά φωνάζει το παιδί να ξαναμπεί μέσα στο σπίτι. Αυτός είναι ένας τρόπος για να μην αφήσει το παιδί πολύ ώρα στον ήλιο.
Κάτι άλλο που κάνει πριν βγάλει το παιδί στην αυλή να παίξει είναι να του αλείφει το πρόσωπο με ένα μείγμα που φτιάχνει από λάδι και καλαμποκάλευρο. Αυτό είναι το πρώτο αντηλιακό που χρησιμοποιήθηκε στα παιδιά.
"Το Πάσχα θα φας αρνί!"
Αυτή την εποχή έχουμε έξαρση των ιώσεων που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Όταν το παιδί έχει μηνιγγίτιδα ως γνωστόν δεν μπορεί να κάμψει το κεφάλι του και να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος του διότι έχει αυχενική δυσκαμψία και πόνο.
Η μάνα λοιπόν το απόγευμα που γυρίζει το παιδί της στο σπίτι από το παιχνίδι παίρνει μία κλωστούλα και την αφήνει μπροστά από το πρόσωπο του παιδιού. Μετά λέει στο παιδί να βγάλει την γλώσσα του έξω και να προσπαθήσει να πιάσει την κλωστούλα.
-Εάν το παιδί είναι υγιές μπορεί να σκύψει το κεφάλι του και να πιάσει την κλωστή με την γλώσσα του.
-Εάν όμως το παιδί έχει αυχενική δυσκαμψία τότε πονάει, δεν μπορεί να το κάνει αυτό και τότε η μητέρα καταλαβαίνει ότι το παιδί της είναι άρρωστο και πρέπει να το δει ο γιατρός.
-Εάν το παιδί καταφέρει να πιάσει την κλωστή τότε η μητέρα του λέει : “Το Πάσχα θα φας αρνί”.
-Εάν όμως το παιδί δεν καταφέρει να πιάσει την κλωστή, άρα είναι άρρωστο του λέει : “Το Πάσχα θα φας κουτσουλιά”.tlife.gr
Το είδαμε: εδώ