Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ο τρελός, στραβός κι ανάποδος Λέσλι Νίλσεν

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η περίπτωση του θεότρελου καναδού ηθοποιού παραμένει μοναδική στα χρονικά του παγκόσμιου κινηματογράφου, καθώς μπορεί εμείς σήμερα να μην μπορούμε να τον φανταστούμε σε τίποτα άλλο παρά κωμωδία, εκείνος όμως ανακάλυψε το σπαρταριστό είδος της παρωδίας που θα τον έκανε ευρύτερα γνωστό αρκετά όψιμα στην υποκριτική του καριέρα!
Ήταν μεσήλικας δηλαδή όταν αποφάσισε να βάλει στον πάγο τη σοβαρή δραματική του πορεία στο σινεμά που μετρούσε ήδη τρεις δεκαετίες ζωής και να ανοιχτεί σε ένα νέο και άγνωστο είδος για τον ίδιο. Και έκανε όπως ξέρουμε πολύ καλά!
Ο Λέσλι Νίλσεν ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη δεκαετία του 1950 ως δραματικός ηθοποιός και έπαιξε τόσο στο πανί όσο και το γυαλί σε ρομαντικούς και σοβαρούς ρόλους για το μεγαλύτερο μέρος μιας καριέρας που απλώθηκε σε έξι δεκαετίες.
Κάποια στιγμή η σαγήνη του στο κοινό έχασε τη δυναμική της και ο Νίλσεν κατέληξε από πρωταγωνιστής δεύτερο και τρίτο όνομα, όταν και ήρθε ουρανοκατέβατη η πρόταση που θα του έσωζε την υποκριτική ζωή και θα γεννούσε μια από τις μεγαλύτερες γελοιόφατσες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Είμαστε στο 1980 όταν η δημιουργική κωμική ομάδα των Ζούκερ-Έιμπραμς-Ζούκερ αποφάσισε να προσλάβει σοβαρούς ηθοποιούς για τους γελοίους ρόλους της «Τρελής Απίθανης Πτήσης. Ο Νίλσεν πήρε τον ρόλο στη στιγμή κι έτσι άρχισε μια δεύτερη και σαφώς πιο πετυχημένη από την πρώτη καριέρα, τώρα ως κωμικός ηθοποιός. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1988, η ίδια ομάδα αποφασίζει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα βραχύβιο τηλεοπτικό σίριάλ της που είπανε «Τρελές Σφαίρες»! Ο πανάσχετος και παντελώς ανίκανος υπαστυνόμος Φρανκ Ντρέμπιν γεννήθηκε και ενθρόνισε τον Νίλσεν στο πάνθεο των κωμικών.
Παρά τις 150 τηλεοπτικές σειρές και τις περισσότερες από 100 ταινίες που είχε στο ενεργητικό του ο μοναδικός Καναδός ως σοβαρός πολιτικός, στρατιωτικός ή απλώς «σκληρός», ο ρόλος του Φρανκ Ντρέμπιν ήταν αυτός που θα σφράγιζε την καριέρα του και θα αποκάλυπτε το απίστευτο ταλέντο του στην κωμωδία: «Με τον ρόλο του αστυνομικού Φρανκ Ντρέμπιν, βρήκα το σπίτι μου», θα πει αργότερα ο Νίλσεν για τον αξέχαστο γκαφατζή ντετέκτιβ του…

Πρώτα χρόνια

llsisllennierllsse1
Ο Λέσλι Γουίλιαμ Νίλσεν γεννιέται στις 11 Φεβρουαρίου 1926 στην ορεινή Ρετζίνα του Καναδά ως ένας από τους τρεις γιους ενός δανέζικης καταγωγής χωροφύλακα της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας και της ουαλής συζύγου του. Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στις εσχατιές του Αρκτικού Κύκλου σε μια απομονωμένη και παγωμένη περιοχή και ο μικρός Λέσλι λαχταρά από μικρός να το σκάσει από κει, καθώς ο πατέρας του, ένας περίπλοκος άνθρωπος, συνήθιζε να βιαιοπραγεί τόσο κατά της συζύγου όσο και των παιδιών του.
Μεγάλωσε έτσι μέσα στη δυσκολία της παγωμένης απομόνωσης, με τις προμήθειες να καταφτάνουν δυο και τρεις μήνες μετά την παραγγελία τους. Στα γυμνασιακά του χρόνια, η φαμίλια θα μετακομίσει νοτιότερα, στο Έντμοντον, όπου και θα τελειώσει το σχολείο ο Λέσλι. Είμαστε πια στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου κι έτσι κατατάσσεται στη Βασιλική Καναδική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι είναι πρακτικά κουφός (φορούσε ακουστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του). Αφού δει πόλεμο ως νεαρός πυροβολητής στα βομβαρδιστικά της εποχής, με την απόλυσή του θα δουλέψει για λίγο καιρό ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε τοπικής εμβέλειας ραδιοσταθμό του Κάλγκαρι.
llsisllennierllsse3
Ψάχνοντας να ξεφύγει από την καναδική επαρχία, θα εγγραφεί στην Ακαδημία Ραδιοφωνικών Τεχνών του Τορόντο και όντας στη μεγάλη πόλη θα κάνει αίτηση σε μια δραματική σχολή της Νέας Υόρκης, σχεδόν από σπόντα. Η σχολή του προσφέρει υποτροφία για σπουδές το 1949, κάνοντάς του, όπως θα πει, την προσφορά που δεν μπορούσε να απορρίψει!
Ο Νίλσεν σπούδασε υποκριτική και μουσική στο νεοϋορκέζικο Neighborhood Playhouse έχοντας συνεχώς το άγχος πως θα ανακάλυπταν κάποια στιγμή ότι ήταν εντελώς ατάλαντος και θα τον έστελναν πακέτο στον Καναδά. Την ίδια εποχή ανεβαίνει δειλά-δειλά και στο σανίδι, καθώς ποτέ δεν είχε όνειρο να γίνει ηθοποιός και δεν είχε άλλωστε καμιά εμπιστοσύνη στα υποκριτικά του χαρίσματα. Απέδιδε μάλιστα διαχρονικά την όποια υποκριτική του δεινότητα στις περιπέτειες της νιότης του με τον αυταρχικό του πατέρα, στον οποίο αναγκαζόταν να ψεύδεται ασυστόλως για να γλιτώνει τις τιμωρίες και το ξύλο!
η συνέχεια εδώ:newsbeast.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading