Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η «επιθυμία» του ανθρώπου να τρώει περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενδεχομένως να μην είναι μια απλά επιθυμία αλλά να οφείλεται σε εξελικτικούς λόγους, όπως υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές με μελέτη τους στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ. Άντριου Χιγκινσον, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια φυσική τάση να τρώνε περισσότερο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα περιττά κιλά.
«Αυτό που ενδιέφερε τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια ήταν να έχουν επαρκές βάρος ώστε να είναι έτοιμοι και δυνατοί να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή. Και η πίεση να διατηρήσουν περισσότερο σωματικό λίπος τον χειμώνα ήταν μεγαλύτερη, όταν δηλαδή είχαν πρόβλημα να βρουν τροφή» δηλώνει ο Δρ. Χίγκινσον.
Με την βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν πόσο λίπος θα πρέπει να αποθηκεύουν οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά. Και διαπίστωσαν ότι, τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος όταν είναι δυσκολότερο να βρουν τροφή.
Συνεπώς, οι άνθρωποι της προ-βιομηχανικής εποχής αποθήκευαν περισσότερο λίπος υπό το φόβο αδυναμίας εύρεσης τροφής, που συνέβαινε συνήθως το χειμώνα.
stogiatro.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading