Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ποιος θα ασχοληθεί με το σκάνδαλο των τραπεζών;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ναι, η αδυναμία του Τσίπρα να κυβερνήσει είναι φανερή όταν φτάνει στο σημείο να ζητά προκαταβολικά στήριξη από την αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό, χωρίς να έχει καταθέσει το νομοσχέδιο. 

NΑΙ, ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ φιάσκο της Νέας Δημοκρατίας χτύπησε την καρδιά της παράταξης και απέδειξε πόσο σοβαρό είναι το έλλειμμα δημοκρατίας όταν απουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Ομως, το μέγιστο θέμα για την οικονομία και τη χώρα είναι το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών σε εξευτελιστικές τιμές. Γιατί το θέμα της συναίνεσης θα λήξει μέσα σε λίγες ημέρες με διάλυση ή επιβεβαίωση σεναρίων συνεργασίας της κυβέρνησης με το κόμμα του Λεβέντη ενώ η Νέα Δημοκρατία θα βρει ξανά το βηματισμό της. Ομως, οι μετοχές των τραπεζών που ξεπουλήθηκαν σε ξένα funds, χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου και των Ελλήνων επενδυτών, δεν πρόκειται να επιστρέψουν πίσω.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ χτίστηκε βήμα βήμα, με την ανοχή της τρόικας και την απίστευτη, όσο και επικίνδυνη για το συμφέρον του Δημοσίου, αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης των όρων που έθεσαν τα κοράκια των αγορών.

ΤΑ FUNDS απαίτησαν και πέτυχαν, πρώτον, να μη συμμετάσχει το Δημόσιο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιό του να υποχωρήσει σε μειοψηφικά έως μηδενικά επίπεδα και, δεύτερον, να μην απευθύνει πρόσκληση στους εγχώριους επενδυτές που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τις τιμές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της τακτικής ήταν το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου από 18 δισεκατομμύρια ευρώ που άξιζε πέρυσι τον Απρίλιο, τώρα να αποτιμάται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2014 ξένοι επενδυτές είχαν μπει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν λέμε πολλαπλάσιες εννοούμε από 80 έως και 100 φορές υψηλότερες! Για παράδειγμα, στην Εθνική Τράπεζα το 2014 οι επενδυτές μπήκαν στην αύξηση στα 4,29 ευρώ και επί ΣΥΡΙΖΑ στα δύο λεπτά! 

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ήταν προσχεδιασμένο. Το τραπεζικό σύστημα αφελληνίσθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν ενδιαφερόταν για τα χρήματα των φορολογουμένων και σχεδίαζε τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών από το Δημόσιο, χάρισε τις 4 συστημικές τράπεζες σε ξένα funds αντί πινακίου φακής. Κάποιοι έβγαλαν χοντρά λεφτά και κάποιοι θα πρέπει να ερευνηθούν για την τεράστια ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. 

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, με ειρωνικό χαμόγελο, που προδίδει αφέλεια ή είναι κάτι πιο σοβαρά, έλεγε στη Βουλή ότι «η κυβέρνηση έπεσε θύμα της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που κινείται με υψηλότερες ταχύτητες από αυτές που περιμέναμε». Ε, βέβαια, όταν χαρίζουν τράπεζες στα 2 λεπτά ή στα χιλιοστά του ευρώ (γιατί και σε τέτοιες τιμές έγιναν αυξήσεις κεφαλαίου), τα κοράκια τρέχουν και κλείνουν τη δουλειά σε χρόνο ρεκόρ. 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, διά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και βουλευτές από το Ποτάμι έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, όμως πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των τραπεζών, τη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και ποιοι επέβαλαν τον αποκλεισμό του κράτους. Οι αλληλογραφίες και τα mail θα δώσουν πολλές απαντήσεις…

e-typos.com


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading