Μερικές τροφές είναι πολύ γενναιόδωρες στις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν όταν τις καταναλώνουμε, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας εν γένει.
Στρείδια
Σίγουρα δεν αποτελούν το κλασικό καθημερινό φαγητό, τα στρείδια, όμως, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο, χρειάζεται να μπαίνουν πιο συχνά στο διατροφικό σας πλάνο. Ανάμεσα στα οφέλη τους τονώνουν το ανοσοποιητικό, χαρίζουν ενέργεια και δίνουν ρυθμό στο μεταβολισμό, ενώ περιέχουν σελήνιο, ένα μέταλλο γνωστό για την προστασία της υγείας του θυρεοειδή, αλλά και σύμμαχος απέναντι σε φλεγμονές των αρθρώσεων. Τα στρείδια θεωρούνται από τους ειδικούς «χρυσωρυχεία» πρωτεΐνης και μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για το χτίσιμο του μυϊκού ιστού.
Στραγγιστό γιαούρτι
Το γιαούρτι χωρίς χρώμα και πρόσθετες γεύσεις είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό. Ακόμη, είναι γνωστό για την ιδιότητά του να ρίχνει την αρτηριακή πίεση και να θωρακίζει την υγεία της καρδιάς. Σε σχέση, μάλιστα, με άλλα γιαούρτια, το στραγγιστό μας παρέχει τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης. Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο διαθέτει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στα ηπατικά κύτταρα, ενώ έχει αποδειχτεί αντιμικροβιακός παράγοντας απέναντι σε διάφορα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του σταφυλόκοκκου και της σιγκέλας. Μαζί με όλα αυτά, συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης.
Τα μανιτάρια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας με πολλούς τρόπους, καθώς βοηθούν τόσο στον έλεγχο του βάρους, όσο και στην παροχή θρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, τονώνουν το ανοσοποιητικό και σύμφωνα με έρευνες μπορούν να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα και να «ξεριζώσουν» ιούς (όπως της γρίπης και της ανεμοβλογιάς). Κι αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά, ίσως σας πείσει το ότι μπορούν να καταστρέψουν βακτήρια όπως σαλμονέλα και E.Coli. Φασόλια
Ίσως μια από τις πιο υποτιμημένες υπερτροφές, τα φασόλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, το οποίο με τη σειρά του ευθύνεται για την εμφάνιση διαβήτη, καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες μας κάνει να αισθανόμαστε κορεσμό σύντομα και για πολλή ώρα μετά την κατανάλωσή τους, ενώ σύμφωνα με έρευνα, φαίνεται ότι όσοι καταναλώνουν φασόλια, ζυγίζουν περίπου 3 κιλά λιγότερα από αυτούς που δεν τα προτιμούν.
Κινόα
Με τα φώτα στραμμένα πάνω της τα τελευταία χρόνια, η κινόα είναι ένα σούπερ δημητριακό με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, μάλιστα, μας παρέχει την περισσότερη πρωτεΐνη και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε σίδηρο και κάλιο, απαλλαγμένη από γλουτένη, για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσανεξίας. Λεμόνια
Αν τα στρείδια είναι «χρυσωρυχεία» πρωτεΐνης, τα λεμόνια είναι «χρυσωρυχεία» αντιοξειδωτικών, ειδικά φλαβονοειδών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καταπολεμούν κάποια είδη καρκίνου. Είναι σούπερ-πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό, αλλά και για το κολλαγόνο στο σώμα, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα αιμοφόρα αγγεία, τους τένοντες, τα κόκαλα και τους συνδέσμους.
Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, το τροπικό αυτό φρούτο έχει ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρωμελαΐνη και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της φλεγμονής, να επιβραδύνει τη δημιουργία θρόμβων και να τονώσει την απορρόφηση αντιβιοτικών. Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι παίζει ρόλο και στον έλεγχο της ανάπτυξης όγκων και κακοηθών κυττάρων. Μαζί με όλα αυτά, προσθέστε τις φυτικές του ίνες και τη βιταμίνη C κι έχετε μπροστά σας ένα υπερ-φρούτο.
clickatlife.gr
Το είδαμε: εδώ