Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

10 τροφικά πρόσθετα που δε πρέπει να ξαναφάτε ποτέ!!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μια πικρή αλήθεια...:
 
Το 90% των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ σήμερα είναι παραφορτωμένα με συστατικά μηδαμινής θρεπτικής αξίας.
 
Μια ακόμη χειρότερη αλήθεια;...
 
Αυτά τα συστατικά είναι άκρως τοξικά και καταστρέφουν την υγεία μας λίγο λίγο, βούκα βούκα. Τα περισσότερα από αυτά προκαλούν εθισμό, υποδαυλίζουν το μεταβολισμό, στέλνουν μια σειρά από λάθος μηνύματα στον εγκέφαλο και το χειρότερο από όλα; Κρύβονται κάτω από μια σειρά "έξυπνων" πρακτικών του marketing με προκάλυμμα την υγεία, το νόντιμο, τη χαρά και την ευεξία. 
 
Παρόλα αυτά μια μεγάλη αλήθεια που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνούμε είναι ότι εμείς, 100% αποφασίζουμε για το τί θα βάλουμε μέσα στο στόμα μας, με τί θα τραφούμε και πότε. Είναι μια απλή και ξεκάθαρη πραγματικότητα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άμεσα, ξεκινώντας από σήμερα.
 
Σιγά σιγά, βήμα βήμα μπορείτε να αποκτήσετε αυτονομία και να έχετε το πάνω χέρι στην διατροφή σας και την υγεία σας. Χρειάζεται όμως σωστή ενημέρωση,  πλάνο και προγραμματισμό.
 
Η ομάδα της Healthia για να βοηθήσει στην προσπάθειά σας ως προς τη σωστή επιλογή τροφών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ δημιούργησε την παρακάτω λίστα με τα 10 χειρότερα συστατικά που δε πρέπει να ξαναβάλετε στο στόμα σας. Σε ένα βάθος χρόνου 3 μηνών χωρίς αυτά τα τοξικά στοιχεία στη διατροφή σας, δε θα αναγνωρίζετε ούτε το σώμα σας, ούτε το δέρμα σας αλλά ούτε και την υγεία σας. Διαβάστε, σημειώστε, εκτυπώστε:
 
1) Sodium Benzoate (βενζοϊκό νάτριο) Τί είναι αυτό; Ένα κοινό συντηρητικό που εμποδίζει τη δημιουργία μούχλας και τη ζύμωση των τροφών. Όταν συνδυαστεί με βιταμίνη C ή Ε δημιουργείται το άκρως καρκινογόνο βενζόλιο. Το βενζοϊκό νάτριο στερεί το πολύτιμο οξυγόνο από τα μιτοχόνδρια (οι παραγωγοί της ενέργειας για τα κύτταρά μας). Έχει συνδεθεί με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.
Που το συναντούμε; Σε χυμούς, πίκλες, αναψυκτικά τύπου κόλα, έτοιμες σάλτες για σαλάτες και φαγητά, σε καρυκεύματα.
2)  BHA & BHT (Butylated hydroxyanisole & butylated hydroxytoluene)
Τί είναι; Ένα συντηρητικό που αποτρέπει τη διάσπαση των λιπών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα BHT/BHA δικαιολογημένα θεωρούνται ως ανθρώπινες καρκινογόνες ουσίες. Ένα φυσικό υποκατάστατο που μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά στη συντήρηση του φαγητού είναι η βιταμίνη Ε, πράγμα που συναντάται στις φυσικές τροφές στα ράφια της μαναβικής και των παντοπωλείων. Το BHT/BHA όμως ... είναι φθηνότερο.
Που το συναντάμε: Τσίπς και πατατάκια, λαρδί μαργαρίνες και βούτυρα, έτοιμος πουρές, συσκευασμένα κρέατα, μπύρες, ψημένα τρόφιμα, συσκευασμένα γλυκά, ίσα ίσα για να πάρετε μια γεύση.
3) MSG (Monosodium glutamate ή αλλίως όξινο γλουταμινικό μονονάτριο)
Τί είναι αυτό; Ένα ενισχυτικό γεύσης που προκαλεί έντονες διαταραχές και μακροχρόνια ζημιά στο κέντρο ελέγχου της όρεξης, μια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως υποθάλαμος. Προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη και μπλοκάρει το αίσθημα του κορεσμού (με άλλα λόγια δεν έχουμε μέτρο στο φαγητό και τρώμε ασύστολα). Είναι γνωστό ως excitotoxin, χημικό που προκαλεί την υπερπαραγωγή της ντοπαμίνης και εμφανίζει έντονο εθισμό και σημάδια στέρησης. Ότι καλύτερο δηλαδή για τις μεγάλες εταιρίες τροφίμων που θέλουν πιστούς καταναλωτές στα προϊόντα τους. Το γλουταμινικό μονονάτριο σχετίζεται και φλεγμονές στο συκώτι και με δυσπλασία. Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό άρθρο μας εδώ.
Που το συναντάμε: Έτοιμες σούπες σε κονσέρβες, αφυδατομένες σούπες, έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά, φαγητά σε κονσέρβες, fast food και junk food, κινέζικο φαγητό, σάλτσες για κρέατα, φασόλια σε κονσέρβες, dressing για σαλάτες.
4) Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Χρησιμοποιούνται κατά κόρων σαν υποκατάστατα ζάχαρης. Τα τεχνητά γλυκαντικά βρέθηκαν ένοχα για τεράστιες αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου με δραστική ελαττωση των "καλών" βακτηριδίων και αύξηση των κακών / επιζήμιων που ευθύνονται για το διαβήτη και την παχυσαρκία. Μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν 2 αναψυκτικά τύπου cola ημερησίως έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα ή άλλη βλάβη του καρδιαγγειακού.
Που τα συναντάμε: Γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, συσκευασμένοι χυμοί, μαστίχες, σνακ χαμηλών λιπαρών, προϊόντα fitness. Τα πιο συχνά γλυκαντικά είναι:  ACESULFAME POTASSIUM, ASPARTAME, GLYCEROL, HSH, ISOMALT, LACTITOL, MALTITOL, POLYDEXTROSE, SACCHARIN, SORBITOL, SUCRALOSE)
5) Potassium Bromate (βρωμικό κάλιο: Ε924)
Τί είναι αυτό: Ένα πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στα ψωμιά για να μαλακώσει και να ασπρίσει η ζύμη. Το βρωμικό κάλιο σε πολλές χώρες όπως ο Καναδάς η Βραζιλία και η Κίνα είναι απαγορευμένο εξ αιτίας της ιδιότητάς του ως καρκινογόνο. Σχετίζεται με τον καρκίνο του ρινικού συστήματος καθώς και του θυρεοειδούς. Ενώ το περισσότερο βρωμικό κάλιο διασπάται κατά το ψήσιμο του ψωμιού, κάποιες ανεξάρτητες εργαστηριακές μετρήσεις επιβεβαιώνουν ίχνη σε φρεσκοψημένες μπακέτες και ψωμιά του εμπορίου.
Που το βρίσκουμε: ψωμάκια του τοστ, στόγγυλα ψωμάκια σάντουϊτς, έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες, επώνυμες τυποποιημένες ζύμες, ψημένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
6) Acrylamide (ακρυλαμίδιο)
Τί είναι αυτό: Τα ακρυλαμίδια είναι καρκινογόνες ουσίες / υποπαράγωγα του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Φαγητά που προετοιμάζονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου, τηγανιτά φαγητά, τσιπς και πάσης φύσεως πατατάκια, κρέατα που ψήνονται στη σχάρα. Ο καπνός από τα τσιγάρα περιέχει εκτός των μύρων άλλων ακρυλαμίδια. Σας αρέσουν τα φαγητά στα κάρβουνα; Διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο εδώ.
7) Sodium Nitrite ή Nitrate (νιτρικά άλατα / νιτροζαμίνες)
Τί είναι αυτό: Άλατα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση επεξεργασμένων κρεάτων. Σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του παγκρέατος σε πειράματα με ποντίκια.
Που το συναντάμε: Λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης, λουκάνικα συσκευασμένα, συσκευασμένα κρέατα, κρέατα σε κονσέρβες, αλλαντικά και μπέϊκον, έτοιμες σούπες.
8) High Fructose Corn Syrup (σιρόπι γλυκόζης υψηλής φρουκτόζης)
Τι είναι αυτό: ένα παράγωγο από την επεξεργασία του καλαμποκιού το οποίο σχετίζεται άμεσα με το διαβήτη, μεταβολικά σύνδρομα, ορμονικές διαταραχές, αντίσταση στη λεπτίνη και στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, τοξίνωση από υδράργυρο και πολλά άλλα. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από σιρόπι γλυκόζης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πηγή. Θεωρείται από πολλούς η βασική αιτία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια.
Που το συναντούμε: Αναψυκτικά, συσκευασμένα γλυκά, προϊόντα fitness, μπάρες ενέργειας, γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, συσκευασμένοι χυμοί εμπορίου, σιρόπια ζαχαροπλαστικής, δημητριακά, παγωτά του εμπορίου και πολλά άλλα.
9) Brominated Vegetable Oil (BVO ή βρωμιούχο φυτικό έλαιο)
Τί είναι αυτό: Το BVO είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που διατηρεί τη συνοχή στην κιτρώδη γεύση των αθλητικών ποτών. Το πρόσθετο αυτό χρησιμοποιείται ακόμη νόμιμα στις ΗΠΑ. Στην Ευρωπαϊκή ένωση, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία έχει απαγορευτεί καθώς περιέχει βρώμιο. Ένα στοιχείο που είναι χημικός επιβραδυντής φλόγας και σχετίζεται με βλάβες στο νευρικό σύστημα. Η FANTA και η GATORADE στις αρχές του 2014 δήλωσαν πως θα αφαιρέσουν το BVO από τα προϊόντα τους. Παρ΄όλα αυτά θα το συναντήσετε σε πολλά άλλα αθλητικά ποτά.
Που το συναντάτε: Αναψυκτικά και χυμοί με ανθρακικό, αθλητικά ποτά
10) Blue, Green, Red & Yellow
Τί είναι αυτό: Χρωστικές ουσίες τροφίμων. Τεχνητά χρώματα Μπλε 1 & 2, πράσινο 3, κόκκινο 3 και κίτρινο 6 συνδέονται με βλάβες στο θυρεοειδή, αδενοπάθειες, χολή, νεφρά και καρκίνους στον εγκέφαλο. Θέλετε αναλυτική λίστα με τις παρανέργειες και βλάβες που ενδέχεται να προκαλούν;
Πάρτε μια μικρή γέυση: Μπλε 1 προκαλεί όγκους των νεφρών σε ποντίκια. Κόκκινο 2 και μπλε 2 προκαλεί όγκους του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους. Κόκκινο 3 προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς στα ζώα. Ενώ έχει απαγορευτεί στα καλλυντικά, εξακολουθεί να επιτρέπεται στα τρόφιμα. Κόκκινο 40 βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πράσινο 3 προκαλεί όγκους στους όρχεις. Κίτρινο 5 και 6 ενδέχετε να προκαλεί όγκους στα επινεφριδία ζώων.
Που το συναντάμε: Ζαχαροπλαστική, συσκευασμένα γλυκά και παγωτά, ζαχαρωτά, συσκευασμένα τρόφιμα. Προσοχή προσοχή!! Η νέα τάση και μόδα στην Ελλάδα είναι οι χρωματιστοί καφέδες !!! Αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με την τοξικότητα των χρωμάτων στα τρόφιμα θα βρείτε στο ebook της Healthia "The truth about food additives".
Και από που να ξεκινήσει κάποιος που θέλει να βελτιώσει τη διατροφή του;
 Όσο πιο κοντά στη φύση τόσο πιο υγειϊνά, τόσο πιο ασφαλή. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος ζωής του συσκευασμένου τροφίμου τόσο πιο ύποπτο το προϊόν.
Την επόμενη φορά που θα πεινάσετε και θα βγείτε από το σπίτι προσπεράστε το φαστφουντάδικο και το περίπτερο και σταματήστε στο μανάβη ή στο παντοπωλείο.
 
Αλλάξτε συνήθειες. Αλλάξτε τρόπο ζωής.
Ξεκινήστε να επιλέγετε καλύτερα.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading