Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Υγιεινή διατροφή vs δίαιτα: 5 μύθοι «ξεσκεπάζονται»

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η υγιεινή διατροφή φαίνεται πως έχει μπερδέψει πολύ κόσμο σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς διαχωρίζεται από τη δίαιτα. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε μερικά…θολά σημεία.

Πολλοί πιστεύουν ότι υγιεινή διατροφή και δίαιτα είναι το ίδιο πράγμα κι ότι όποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή όλη του τη ζωή, μάλλον βρίσκεται σε μια μόνιμη δίαιτα. Αν έχετε κι εσείς αυτή την αντίληψη όλα αυτά τα χρόνια, διαβάστε παρακάτω και διώξτε τα σύννεφα που μπαίνουν ανάμεσα σε εσάς κι τον υγιεινό τρόπο διατροφής.
Μύθος #1: Όποιος τρώει υγιεινά, βρίσκεται σε δίαιτα
Ξεκινώντας από τα βασικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι η λέξη «δίαιτα» χρησιμοποιείται πολλές φορές λανθασμένα για να εκφράσει την υγιεινή διατροφή που ακολουθεί κάποιος. Κι επειδή οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη δίαιτα με τη στέρηση αγαπημένων φαγητών, απέχουν από την υγιεινή διατροφή πιστεύοντας ότι με την επιλογή της δεν θα ξαναδούν ποτέ σοκολάτα. Είτε έχετε ιδανικό βάρος, είτε προσπαθείτε να χάσετε κάποια κιλά, αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το να τρώει κάποιος υγιεινά, δε σημαίνει ότι βρίσκεται σε δίαιτα. Υγιεινή διατροφή σημαίνει τροφές από όλες τις ομάδες, με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, συχνά γεύματα και απόσταση από επεξεργασμένες τροφές και τρανς λιπαρά. Η δίαιτα, από την άλλη, μπορεί να βασίζεται σε μια υγιεινή διατροφή, μπορεί, όμως, να στερεί ομάδες τροφίμων από το άτομο που την ακολουθεί με μοναδικό στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους. Η υγιεινή διατροφή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά τα άτομα που ακολουθούσαν λανθασμένο τρόπο διατροφής νωρίτερα, ακόμη κι αυτό, όμως, θα έρθει σταδιακά και με πρωταρχικό στόχο την υγεία του οργανισμού.

Μύθος #2: Η υγιεινή διατροφή είναι βαρετή, άνοστη και δεν φέρνει ικανοποίηση
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει τεράστια ποικιλία. Το κλειδί είναι να αφιερώσουμε χρόνο για να ανακαλύψουμε συνταγές ευφάνταστες και γευστικές, που συνδυάζουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεΐνη κ.ά., χωρίς να τους λείπει η νοστιμιά. Υγιεινή διατροφή δε σημαίνει ότι το βραδινό σας θα είναι ένα φύλλο μαρούλι ή ότι δεν θα ξαναδείτε ποτέ τσιζ κέικ στη ζωή σας. Σημαίνει ότι μπορείτε να φτιάξετε π.χ. ένα διαφορετικό τσιζ κέικ, πιο ελαφρύ, με λιγότερα λιπαρά, με τυρί από κάσιους και επικάλυψη φρέσκιας φράουλας. Και γευστικό και διαφορετικό!
Μύθος #3: Υπάρχουν μυστικά στην απώλεια βάρους
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα μυστικό, κανένα μαγικό χάπι και κανένα κόλπο που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και μάλιστα χωρίς κόπο. Είμαστε όλοι ξεχωριστοί άνθρωποι, με ξεχωριστές ανάγκες, κάτι που αναπόφευκτα σημαίνει ότι η διάσημη δίαιτα που ακολούθησε η συνάδελφός σας κι έχασε κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο δικό σας οργανισμό και τις ανάγκες του ή μπορεί ακόμη να μην έχει καλό αποτέλεσμα και για την ίδια σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό μη βασίζεστε σε κόλπα και τεχνάσματα που ακολούθησαν άλλοι. Βρείτε το δικό σας ρυθμό στην υγιεινή διατροφή, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, αν χρειαστεί, και συνδυάστε τη με έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση και σωστή ξεκούραση. Τότε όλα θα έρθουν σταδιακά και -προπάντων- υγιεινά.

Μύθος #4: Πρέπει να μετράτε τις θερμίδες σας για να πετύχετε το στόχο σας
Παρ’ όλο που ένα διατροφικό ημερολόγιο, όπου καταγράφετε τι φάγατε και πόσες θερμίδες καταναλώσατε, συχνά αποδεικνύεται χρήσιμο και συστήνεται από πολλούς ειδικούς, δεν είναι, πάντα, απαραίτητο. Συνήθως, αυτοί που μετράνε θερμίδες δεν είναι αυτοί που τρώνε πραγματικά υγιεινά, αλλά αυτοί που κάνουν συχνά παρασπονδίες και προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις…«ζαβολιές» τους, «κόβοντας» θερμίδες από αλλού. Αν η υγιεινή διατροφή μπει για τα καλά στη ζωή σας, το πιθανότερο είναι να μη μετρήσετε ούτε μια θερμίδα ξανά στη ζωή σας.
Μύθος #5: Η υγιεινή διατροφή είναι δύσκολη και πολύπλοκη
Οι 10 βασικοί κανόνες μιας υγιεινής διατροφής είναι οι εξής και σίγουρα δεν είναι πολύπλοκοι:

  • Βάλτε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα στη διατροφή σας.
  • Καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, μειώνοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυξάνοντας την κατανάλωση ψαριού σε 1- φορές την εβδομάδα.
  • Τηρήστε τα συχνά και μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.
  • Πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τροφές που δεν είναι επεξεργασμένες και καταναλώνετε τις ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές (τρανς λιπαρά) αραιά. 
  • Προτιμήστε το σπιτικό φαγητό κι όχι τα delivery.
  • Χρησιμοποιήστε αλάτι με μέτρο.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα αναψυκτικά.
  • Μην αφαιρέσετε τα λιπαρά από το πιάτο σας -απλώς καταναλώστε τα με μέτρο, δείχνοντας προτίμηση στα «καλά» λιπαρά.
  • Τηρήστε τις σωστές μερίδες.
  • Φροντίστε την ενυδάτωσή σας με αρκετό νερό.
Την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείτε για άλλη μια αποτυχημένη δίαιτα, σκεφτείτε μια πιο ελκυστική εναλλακτική, ένα lifestyle που ενσωματώνει την υγιεινή διατροφή. Έτσι, θα βελτιώσετε, όχι μόνο την περιφέρειά σας, αλλά και την υγεία σας και το παρουσιαστικό σας. Καλή επιτυχία!
clickatlife.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading