100 εκατ. δολάρια δεν είναι καθόλου ευκατοφρόνητο ποσό. Όμως για τον Γιούρι Μίλνερ είναι απλώς το προσωπικό του στοίχημα να αποδείξει πρώτος ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω
Αν ποτέ καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με το εξωγήινο σύμπαν, αυτό θα το οφείλουμε όχι μόνο στην ιδιοφυία των επιστημόνων μας αλλά και στην οικονομική γενναιοδωρία ενός Ρώσου μεγιστάνα. Ο Γιούρι Μίλνερ αποφάσισε να ξοδέψει τα λεφτά του όχι σε καλλονές, ιδιωτικά νησιά, συλλεκτικές σαμπάνιες και βίλες αλλά σε ένα από τα πιο τολμηρά εγχειρήματα. Ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της εξερεύνησης του σύμπαντος για ενδείξεις ζωής πέραν από τον πλανήτη μας και για την επικοινωνία με άλλους αγνωστους πολιτισμούς. Η υπερκόσμια φιλανθρωπία του έχει στιβαρές βάσεις καθώς στην επιστημονική ομάδα που θα επωμιστεί το σημαντικό αυτό καθήκον είναι ο Στίβεν Χόκινγκ και μια πλειάδα λαμπερών μυαλών.
Το πρότζεκτ ονομάζεται αγγλιστί «Breakthrough Listen» και εντάσσεται σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει δεκαετίες πριν αλλά δεν έχει καρποφορήσει για ανεύρεση σημάτων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας στην απεραντοσύνη των γαλαξιών. Με τα χρήματα του Μίλνερ οι ειδικοί θα σαρώσουν τα πλησιέστερα 1100 αστέρια στην γη για να δουν μήπως ανιχνεύσουν κάποιο σήμα. Ο βαθύπλουτος Ρώσος που έχει δώσει ξανά χρήματα υπέρ ερευνητικών σκοπών ανακοίνωσε και ένα ακόμα έπαθλο: θα χορηγήσει με ένα εκατομμύριο δολάρια το «Breakthrough Message» όποιον καταφέρει να φτιάξει ένα μήνυμα που να μπορεί να εκπέμπεται στο διάστημα.
Το καλό νέο είναι ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πολύ πιο ακριβείς και ευαίσθητους δέκτες στην περίπτωση που κάποιος θέλει να εκπέμψει προς εμάς. Αρωγοί θα είναι και Το Green Bank Telescope των Η.Π.Α και το Parkes Telescope της Αυστραλίας, τα οποία θα ψάχνουν συνεχώς για εξωγήινες ενδείξεις, σε ένα σαφάρι που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έχει τελεσφορήσει. Ο Χόκινγκ και ο Μίλνερ έχουν ένα κοινό στόχο: πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο ερώτημα για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης εξωγήϊνων πολιτισμών. «We are alive. We are intelligent. We must know” είναι το σύνθημά τους. Αυτό που κάποτε ήταν ένα όνειρο για τους επιστήμονες και μια απορία για τον μέσο άνθρωπο, έρχεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που μόλις ξεκινά.
Ποιος όμως είναι ο Γιούρι Μίλνερ και πως αποφάσισε να δώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για κάτι που δεν συνδέεται με τα εγκόσμια; Γεννημένος το 1961 και με σπουδές στην Φυσική, ο Ρώσος έχει ήδη επενδύσει στο «χρυσορυχείο» του Facebook, του Twitter και του Spotify. Το όνομά του φιγουράρει σε όλες τις λίστες των ισχυρών του κόσμου. Οι εβραϊκής καταγωγής γονείς του, είχαν υψηλότατη μόρφωση με ακαδημαϊκές περγαμηνές που εργάζονταν σε ανώτατες θέσεις στην Σοβιετική Ενωση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όταν ήταν διδακτορικός φοιτητής είχε γνωρίσει και επηρεαστεί πολύ από τον Αντρέϊ Ζαχάροφ. Δεν συνέχισε τελικά την ακαδημαϊκή του προσπάθεια. Το 1990 ήταν από τους πρώτους Ρώσους που ενεγράφησαν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο χωρίς να είναι μετανάστης.
Από πολύ νωρίς έδειξε την ικανότητα του να διακρίνει που πρέπει να εστιάσει για να αποκτήσει γρήγορα κερδοφορία. Από τις πρώτες δουλειές που είχε κάνει ως νεαρός στην ΕΣΣΔ ήταν να εμπορεύεται πρωτόλειους υπολογιστές, κάτι που είχε απογοητεύσει τους δικούς του. Αργότερα άλλαξαν γνώμη όταν είδαν ότι ο γιός τους έβγαλε πάρα πολλά λεφτά επενδύοντας σε διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές. Πάντοτε όμως τον απασχολούσε η φυσική, οι κανόνες και οι άγνωστες πτυχές του σύμπαντος και έτσι το 2012 θεσμοθέτησε ένα βραβείο για τις καινοτόμες εξελίξεις στο ερευνητικό αυτό πεδίο. Η ειδοποιός διαφορά του θεσμού είναι ότι απευθύνεται σε νέους ερευνητές εν αντιθέσει με τα βραβεία Νομπέλ λ.χ. που αφορούν μεγαλύτερους σε ηλικία επιστήμονες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε έναν τομέα. Ηδη από την παρθενική χρονιά, ο Μίλνερ δίνει κάθε χρόνιο 27 εκατομμύρια δολάρια σε εννιά θεσμοθετημένα έπαθλα, με 3 εκατομμύρια δολάρια για το κάθε ένα από αυτά, κάτι που κάνει την Σουηδική Ακαδημία να δείχνει φτωχός συγγενής.
Ο Γιούρι Μίλνερ πήρε το όνομά του από τον Γιούρι Γκαγκάριν και όπως είπε και σε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΤΙΜΕ, θέλει να στηρίξει τους πρωτοπόρους της επιστήμης: "Δυστυχώς οι άνθρωποι σήμερα δεν επαινούν τους ερευνητές αλλά επιβραβεύουν άλλες διακρίσεις, όπως λ.χ. στον αθλητισμό. Αν κοιτάξουμε τους 20 διασημότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν θα βρίσκαμε μέσα σε αυτούς τον Στίβεν Χόκινγκ. Το έπιστημονικό έπαθλο που θεσμοθέτησα το 2012 έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Οταν το πρωτοξεκίνησα δεν είχε μεγάλη δημοσιότητα. Ηταν κάτι σαν δεξίωση στο Σίλικον Βάλεϊ. Τώρα έχει κάλυψη από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα".
Ο Ρώσος προσέθεσε ότι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι άνθρωποι για το διάστημα είναι πάλι στο ζενίθ του όπως συνέβη και πριν απο δεκαετίες όταν καταφέραμε να επισκεφθούμε την σελήνη και να δούμε τους πρώτους κοσμοναύτες να επιστρέφουν θριαμβευτικά στην γη. Προς επίρρωσιν των λόγων του αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσιότητα για τον πλανήτη Πλούτωνα ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος πάνω στην Γη που να μην έχει αναρωτηθεί αν υπάρχει ζωή εκεί έξω....
news247.gr
Το είδαμε: εδώ