της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr
Ένα χρόνο μετά από την μεγάλη παγκόσμια κινητοποίηση με τον ιό Έμβολα που βρισκόμαστε σήμερα;
Η αιμορραγική ασθένεια, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 11.200 άτομα στη Δυτική Αφρική από το Δεκέμβριο του 2013.
Ο Έμπολα εξακολουθεί να πλήττει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, έχοντας προσβάλει περισσότερους από 27.678 ανθρώπους
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατέβει από 30 περιπτώσεις (κάθε εβδομάδα) σε 25 και 7, και, την περασμένη εβδομάδα, σε δύο.
Στη Γουινέα ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται στο Conakry, το Boké και το Forecariah. «Εξακολουθούμε να καταγράφουμε οκτώ με δώδεκα περιστατικά Έμπολα κάθε εβδομάδα στη Γουινέα», αναφέρει η Anna Halford, Συντονίστρια Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα. «Τα περιστατικά του Έμπολα εξακολουθούν να μην ανιχνεύονται για πάρα πολύ καιρό, με αποτέλεσμα το 25% των θετικών περιπτώσεων στις κοινότητες να εντοπίζονται μετά το θάνατο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες».
Στη Σιέρα Λεόνε, ο αριθμός των περιστατικών του Έμπολα εξακολουθεί να κυμαίνεται στα 14 καταγεγραμμένα περιστατικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας με τις εστίες να βρίσκονται στις περιφέρειες Freetown, Port Loko και Kambia.
Ενα κρούσμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα η Γουϊνέα και η Σιέρα Λεόνε, καθιστώντας το στόχο να εξαλειφθεί η αρρώστια που προκαλεί έως το τέλος του χρόνου πιο εφικτό. Παρ’ όλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.
Εως τις 26 Ιουλίου, οι δύο χώρες είχαν συνολικά επτά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, το χαμηλότερο ποσοστό του χρόνου μέχρι τότε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο `Εμπολα ξαναεμφανίστηκε (μετά από την εξάλειψη του Έμπολα στις 9 Μαΐου και τις ακόλουθες 42 μέρες χωρίς νέα κρούσματα) τον περασμένο μήνα στη Λιβηρία, αλλά φαίνεται να έχει προς το παρόν σταματήσει, παρότι είναι ακόμα νωρίς
H αυστηρή παρακολούθηση και ο εντοπισμός των επαφών όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό παραμένουν καθοριστικής σημασίας
Και τα εμβόλια
Ενα νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό που δοκιμάστηκε στη Γουϊνέα σε 4.000 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα είχε 100% επιτυχία και παρείχε πλήρη προστασία για δέκα ημέρες.
Τα εμβόλιο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) και η άδεια κατατέθηκε από τα αμερικανικά εργαστήρια Merck και NewLink Genetics. Η δοκιμή του εμβολίου τελειοποιήθηκε χάρη σε μία σημαντική διεθνή συνεργασία στην οποία συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ειδικοί από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γουινέα.
Το άλλο εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από τη βρετανική GSK (GlaxoSmithKline) μαζί με το αμερικανικό ινστιτούτο αλλεργιών και μολυσματικών ασθενειών (NIAID), δοκιμάζεται τώρα στη Λιβερία.
Πηγή
ΠΟΥ
Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Το είδαμε: εδώ