Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ψυχολογικά τρικς για να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια να χάσεις κιλά...

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το φαγητό είναι απόλαυση. Είναι καταφύγιο αλλά και αυτοτιμωρία! Έτσι ακόμη και η πιο καλοσχεδιασμένη δίαιτα αποτυχαίνει στην πρώτη σοκολατίνα ή στο πρώτο κομμάτι πίτσας που θα πέσει μπροστά σου. Δηλαδή στον... αδύναμο εαυτό σου! Πώς όμως θα τον πείσεις πως πρέπει να μείνει πιστός στη δίαιτα; Υπάρχουν τρικ για να είσαι ψυχολογικά έτοιμη και να μην τα παρατήσεις στη μέση της διαδρομής;

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει τις απαντήσεις και το... "homework" που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις διατροφή...

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ... ΦΑΓΗΤΟ

Είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που η υπομονή τους, η άμυνά τους, εξανεμίζεται μπροστά στον πρώτο διατροφικό πειρασμό; Μα, πως να αντισταθείς μπροστά στη θέα μιας αδύνατης γυναίκας που καταβροχθίζει μια τούρτα;
"Αντιστέκομαι γιατί κάνω καλό στον εαυτό μου! Όπως βλέπω τον άλλο να πίνει ή να κάνει ναρκωτικά... Το κάνουμε κι εμείς; Όχι! Κάποιος μπορεί να το κάνει για να ανέβει, εμείς δεν θέλουμε να το κάνουμε. Εγώ θα ανέβω με το κέφι μου, την παρέα, με την καλή μου σκέψη. Δεν είναι ανάγκη να πάρω βοηθητικό για να ανέβω" αναφέρει η Χρυσούλα Μαυράκη.


"Αυτός λοιπόν που τρώει την τούρτα, ακόμη κι αν είναι αδύνατος, κάνει κακό στον εαυτό του και απολαμβάνει με λάθος τρόπο. Θέλω να πω ότι θα πρέπει να κάνουμε τρόπο ζωής το να τρέφομαστε σωστά" συμπληρώνει η κα. Μαυράκη.  

5 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ... ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ "ΛΥΓΙΣΕΙΣ"
Η ψυχολόγος εξηγεί πόσο σημαντικό είναι μια γυναίκα, μαζί με τον διατροφολόγο της να επισκεφθεί και κάποιον ειδικό που θα την βοηθήσει με το ψυχολογικό "δέσιμό" της με το φαγητό. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να το πάρεις απόφαση από μόνη σου και να τα καταφέρεις...


1. Ψάξε το "γιατί" που σε σπρώχνει στο φαγητό!
Είναι μια καλή εκλογίκευση που θα σε βοηθήσει να συγκρατείσαι στις περιπτώσεις εκείνες. Γιατί ξέρεις γιατί το κάνεις.
Θα πρέπει να βάλεις το μυαλό σου σε διαδικασία να ψάξει γιατί και πότε τρως. Ποιες είναι οι περίοδοι που πηγαίνεις και τρως υπερβολικά; Όταν ξέρω ποια είναι η στιγμή εκείνη, αυτόματα εκλογικεύω και λέω εντάξει, δεν θα φάω τώρα γιατί έτσι νομίζω ότι θα βραβεύσω τον εαυτό μου ή θα τον θωρακίσω ή θα τον κάνω επαναστάτη! Άλλωστε δεν κάνω αντίσταση με το να κατεβάζω αλόγιστες ποσότητες!


2. Φτιάξε στο μυαλό σου τον... ιδανικό εαυτό σου!

Βάλε στο μυαλό σου την εικόνα ενός ιδανικού εαυτού, πώς θα ήθελες να είναι! Μπορείς να τον ζωγραφίσεις ή με την βοήθεια του photoshop να φέρεις τον εαυτό σου εκεί που τον θέλεις. Ή ακόμη να πάρεις μια φωτογραφία σου σε μια περίοδο που ήσουν μια χαρά στα κιλά. Να τη βλέπεις λοιπόν και να λες: "Εγώ έτσι είμαι, αυτός είναι ο εαυτός μου. Δεν είναι αυτός που έχω τώρα!"


3. Δεν χάνεις κιλά! Τα πετάς μια για πάντα από πάνω σου...
"Θέλω να χάσω 10 κιλά" σκέφτεσαι. Λάθος! Μη λες ποτέ "να χάσω", γιατί αυτό που χάνω, το ξαναβρίσκω. Άρα λοιπόν δεν χάνω, αλλά πετάω, διώχνω, απαλλάσσομαι. Έτσι θα ξέρεις ότι αυτή η απώλεια είναι για πάντα.


4. "Στένεψε" την γκαρνταρόμπα σου...
Το κόλπο με την... ντουλάπα έχει σχεδόν πάντα αποτέλεσμα. Το λέει και η ψυχολόγος. "Βγάλε τα ρούχα που φορούσες πριν πάρεις τα κιλά με σκοπό να ξαναμπείς σε αυτά. Ή να αγοράσεις ένα ωραίο ρούχο, μερικά νούμερα μικρότερο για να προσπαθήσεις να το φορέσεις" εξηγεί. 


5. Μάθε να κάνεις τις... σωστές ανταλλαγές!
Αφού θέλω να φάω γλυκό, αντί να φάω μια ολόκληρη σοκολάτα, να φάω μια μπάρα δημητριακών που είναι επίσης γλυκιά. Ή αντί να φάω ένα προφιτερόλ, να φτιάξω και να φάω μια κρέμα άνθος αραβοσίτου σοκολάτα που έχει λιγότερες θερμίδες. Δεν θα πω δεν θα φάω γλυκό, γιατί αυτά είναι σκληρά πράγματα και για αυτό δεν πετυχαίνουν οι πιο πολλές δίαιτες. Γιατί δίαιτα ίσον στέρηση, ενώ το σωστό είναι σωστή διατροφή και όχι δίαιτα.


6. Η τσέπη γεμάτη από υγιεινά σνακ...

Να έχεις πάντα κάτι στην τσέπη που την ώρα που σου έρχεται να φας, να φας κάτι υγιεινό και να μην τρέξεις να πεις “ας φάω την τυρόπιτα γιατί πεινάω”. Έχε ένα σνακ να το φας να σε κρατήσει...

Smarti Tip: Άνθρωπος είσαι, όχι ρομπότ. Δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές αν μια φορά στις 15 μέρες κάνεις μια παρασπονδία. Δεν μπορεί όμως να είναι κάθε μέρα η παρασπονδία και να είμαστε χαλαροί με τον εαυτό μας, γιατί τότε δεν κάνουμε τίποτα.


ΚΑΝ' ΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!
Πάνω από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις για ποιο λόγο θέλεις να αδυνατίσεις. "Αν νομίζω ότι πρέπει να πετάξω τα κιλά μόνο και μόνο για να αρέσω στους άλλους ή για να βρω σύντροφο ή για οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει. Μόνο αν πειστώ πως αυτό που κάνω τελικά δεν μου κάνει καλό, αλλά κακό μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Το να καταφεύγω σε "βλακώδεις" τρόπους για να ανταμείψω ή να περιποιηθώ τον εαυτό μου δεν με οδηγεί πουθενά.
Ο σωστός τρόπος είναι να θέλω τον εαυτό σου σε καλή υγεία και σε καλή φυσική κατάσταση. Μόνο τότε θα “πιάσει” η δίαιτα! Μόνο ό, τι κάνω για μένα έχει ελπίδες. Αυτό που κάνω για τους άλλους σε λίγο θα με κουράσει και θα εγκαταλείψω" εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. 

tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading