Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έξι μόλις μήνες μετά τις εκλογές αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για την Τουρκία, καθώς ο οποιοσδήποτε σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία φαίνεται να θεωρείται "επικίνδυνος" επειδή μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε χαρακτηριστικά "για να μην γίνουμε Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει κυβέρνηση του ΑKP και όχι τρικομματική κυβέρνηση".
Η Τουρκία από σήμερα εισέρχεται με μια «καυτή εβδομάδα» πολιτικών εξελίξεων, καθώς ο απερχόμενος Πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Αχμέτ Νταβούτογλου αρχίζει τις συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης αναμένονται να γίνουν μετ' εμποδίων καθώς τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει όρους που δυσκολεύουν την συνεργασία με το ΑΚΡ.
Ο κ. Νταβούτογλου θα ξεκινήσει τον γύρο των διαπραγματεύσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση με το CHP θα είναι «συμβολική», καθώς στο AKP υπάρχει τάση για συνεργασία με το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP). Οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ AKP-CHP, αλλά κι οι όροι που θέτει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών για σημαντικά υπουργεία, καθιστούν πολύ δύσκολη την συνεργασία αυτή, όχι όμως και απίθανη.
Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού θα είναι στο εθνικιστικό MHP. Παρ’ όλο που πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι η πιο πιθανή συνεργασία, ταυτόχρονα εκτιμούν ότι αποτελεί εμπόδιο το κουρδικό ζήτημα. Οι εθνικιστές του MHP δεν επιθυμούν την συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού ζητήματος που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Ερντογάν και έχουν θέσει αυστηρές κόκκινες γραμμές για να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Αφήνουν όμως την «πόρτα ανοικτή», προκειμένου «να αποτρέψουν την πολιτική αστάθεια».
Εν τω μεταξύ η ανάθεση εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης στον κ. Νταβούτογλου μετά από έναν μήνα από τις βουλευτικές εκλογές , προκάλεσε έντονη αντίδραση στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Πρόεδρο Ερντογάν και ιδρυτή του AKP ότι σκόπιμα καθυστερεί τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του και να ασκήσει πίεση για πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει το κόμμα του.
Ωστόσο ο κ. Νταβούτογλου από της 9 Ιουλίου που έλαβε την εντολή, έχει στη διάθεση του 45 ημέρες προκειμένου να συγκροτήσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Τότε, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση από εκπροσώπους των κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση και σε τρεις μήνες θα διεξαχθούν και πάλι εκλογές.
Το AKP, που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου συγκεντρώνοντας το 40,6% των ψήφων και 258 από τις 550 συνολικά έδρες της Εθνοσυνέλευσης, έχασε ωστόσο την αυτοδυναμία, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Δεύτερο μετά το AKP εξελέγη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,1% των ψήφων και 132 βουλευτικές έδρες. Ακολουθεί το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με ποσοστό 16,4% και 80 έδρες και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 12,9% και επίσης 80 έδρες.
Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξουν οι συνομιλίες, το μόνο σενάριο που θεωρείται ως το πλέον απίθανο είναι η συνεργασία του ΑΚΡ με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (ΗDP).
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αβεβαιότητα που οδηγεί σε οικονομική αστάθεια. Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τότε προβλέπεται να βαθύνει η κρίση που ξεκίνησε από την 7η Ιουνίου.
Το είδαμε: εδώ