Χρήματα. Άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας, με τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Και μέσα στην οικονομική κρίση, άμεσα συνδεδεμένα με το άγχος και το στρες.
Πηγή ασφάλειας αν τα έχεις και μεγάλης ανασφάλειας αν τα φέρνεις με το ζόρι βόλτα. Στις σχέσεις των ζευγαριών μπορούν να αποτελέσουν σημείο σύγκρουσης και καμιά φορά χωρισμού.
Κι επειδή η εποχή που ζούμε είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτό που μοιάζει να είναι η μοναδική λύση είναι η σωστή διαχείριση και ιδιαίτερα μέσα σε έναν γάμο. Ο σωστός προγραμματισμός και η οργάνωση που προϋποθέτουν όμως τη σωστή επικοινωνία του ζευγαριού.
Γιατί κακά τα ψέματα, τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να φέρνουν τη ρήξη μεταξύ δύο συντρόφων. Όταν η πίεση αυξάνει, οι καυγάδες είναι εύκολο να ξεκινήσουν.
Όπως επισημαίνει και η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου... “Η συνεργασία των συζύγων με στόχο την οικονομική σταθερότητα της οικογένειας θα μπορούσε να είναι ό, τι καλύτερο ενώ όταν δεν υπάρχει συχνά είναι ένας λόγος που το ζευγάρι μπορεί να φτάσει ακόμη και στο χωρισμό”.
Και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφύγεις.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Η ψυχολόγος σου δίνει 10 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν...
1. Μίλησε ανοιχτά για τις οικονομικές αποδοχές σου στο σύντροφό σου και ενημερώσου κι εσύ για τις δικές του. Έτσι, θα δημιουργήσετε ένα κλίμα καλής διάθεσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το να μιλά κανείς για τα οικονομικά του άλλου θεωρείται ταμπού γενικότερα. Το ίδιο συμβαίνει και στις ερωτικές σχέσεις στην αρχή τους. Υποψιαζόμαστε το οικονομικό επίπεδο του άλλου από τις επιλογές του, το lifestyle του κλπ. Στο γάμο όμως τα χαρτιά πρέπει να είναι ανοιχτά... για το καλό όλων.
2. Εστιάστε στις προσωπικές αντιλήψεις και στη σχέση που έχει ο καθένας με τα χρήματα. Μιλήστε για τα βιώματά σας από την πατρική σας οικογένεια προκειμένου να περιγράψετε την εικόνα-πρότυπο που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας. Αυτός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις δυσκολίες και τις δυνατότητές σας σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών στην οικογένεια.
3. Μιλήστε για τον τρόπο που διαχειριζόσασταν τα οικονομικά πριν δημιουργήσετε οικογένεια.
3. Μιλήστε για τον τρόπο που διαχειριζόσασταν τα οικονομικά πριν δημιουργήσετε οικογένεια.
4. Να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς για τυχόν προσωπικά χρέη που έχουν προηγηθεί του γάμου. Μην αποκρύπτετε πράγματα.
5. Βάλτε κοινούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους με βάση το οικονομικό. Φαντάσου ότι ξεκινάει μια συνεργασία όπου με κάποιον τρόπο πρέπει να προτείνεις αλλά και να ακούσεις προτάσεις από το σύντροφό σου έτσι ώστε να οργανώσετε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
5. Βάλτε κοινούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους με βάση το οικονομικό. Φαντάσου ότι ξεκινάει μια συνεργασία όπου με κάποιον τρόπο πρέπει να προτείνεις αλλά και να ακούσεις προτάσεις από το σύντροφό σου έτσι ώστε να οργανώσετε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Είναι σαν να διευθύνετε μια μικρή επιχείρηση όπου πρέπει να βρείτε τρόπους ώστε να αυξήσετε το εισόδημα.
6. Κάντε μαζί έναν κατάλογο με τα αναγκαία έξοδα επιβίωσης, επιπλέον ανάγκες, ντύσιμο, διασκέδαση, διακοπές και αν είναι δυνατόν κάποια χρήματα για αποταμίευση. Αναλυτικά...
7. Είναι πολύ σημαντικό τα έξοδα να μην είναι περισσότερα από τα έσοδα. Προσπαθήστε να μην δημιουργείται υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το εισόδημά σας. Η ποιότητα ζωής είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ωστόσο πρέπει πάντα να υπολογίζουμε μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές μας και να μην παρασυρόμαστε από τις επιθυμίες μας.
8. Αποφύγετε να εμπλέκετε τρίτα πρόσωπα (π.χ. γονείς, πεθερικά, συγγενείς...) στον οικογενειακό προϋπολογισμό γιατί έτσι δημιουργείται εξάρτηση και διευκολύνετε την παρέμβαση τρίτων στην οικογένειά σας. Με λίγα λόγια τους δίνετε το δικαίωμα.
9. Προσπάθησε να μην λειτουργείς ανταγωνιστικά και τιμωρητικά απέναντι στον σύντροφό σου μέσω του οικονομικού. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν είναι ένας αγώνας υπερίσχυσης, αλλά ένας τρόπος συνεργασίας.
10. Αν έχετε παιδκά, συζητήστε για τις ανάγκες και τις παροχές τους. Συνεργαστείτε σωστά και διδάξτε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος, ενώ παράλληλα μάθετέ τα να σέβονται και να εκτιμούν τις προσπάθειές σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
“Σε μια οικογένεια δεν μπορείτε να λειτουργείτε με βάση τις ατομικές σας ανάγκες μόνο. Υπάρχουν προτεραιότητες και υποχρεώσεις που εξυπηρετύν το συμφέρον όλων των μελών. Τα οικονομικά προβλήματα είναι ένας σοβαρός λόγος συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων στη σχέση και πολλές φορές το ζευγάρι οδηγείται σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα το χωρισμό” τονίζει η κ. Μίνου.
Το παν είναι η συνεργασία, η επικοινωνία και η σωστή διαχείριση.
tlife.gr
Το είδαμε: εδώ