Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Μια μέρα αφιερωμένη στη σιωπή

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Το κάθε ταξίδι μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για τις πέντε αισθήσεις, όμως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι καμιά φορά τα αυτιά μας θα ήθελαν λιγότερες συγκινήσεις! Ο θόρυβος που συνοδεύει την κάθε πόλη μπορεί να είναι η ταυτότητά της, τι θα γινόταν όμως αν για μια μέρα δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος;

Η γιορτή Nyepi είναι μια ινδουιστική γιορτή γιορτάζεται κυρίως στο Μπαλί της Ινδονησίας και είναι η πρώτη μέρα του χρόνου. Η «Ημέρα της σιωπής» όπως αλλιώς λέγεται είναι μια μέρα αφιερωμένη στη νηστεία και το διαλογισμό με πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες να απαγορεύονται, κυρίως οτιδήποτε προκαλεί θόρυβο, με πολλούς να μην μιλούν καν.


Οι άνθρωποι δεν εργάζονται, δεν μετακινούνται, δεν διασκεδάζουν. Το αποτέλεσμα των απαγορεύσεων της γιορτής είναι οι συνήθως πολυσύχναστοι δρόμοι του Μπαλί να είναι άδειοι και οι συνηθισμένοι θόρυβοι από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα να απουσιάζουν.


Αν και η μέρα είναι γιορτή για τους Ινδουιστές, ακόμα και οι άνθρωποι άλλων θρησκειών ακολουθούν το εθιμοτυπικό της σιωπής εκείνη τη μέρα σε ένδειξη σεβασμού προς τους συμπολίτες τους. Από αυτό δεν εξαιρούνται φυσικά ούτε οι τουρίστες. Αν και είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στα ξενοδοχεία τους, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους και τις παραλίες. Ακόμα και το αεροδρόμιο του Μπαλί παραμένει κλειστό αυτή τη μέρα και οι μοναδικές εξαιρέσεις στην κυκλοφορία είναι τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.


Εκτός από την ησυχία που επιβάλει η μέρα, το Μπαλί βυθίζεται στο σκοτάδι το βράδυ της ίδιας μέρας, αφού τα φώτα δεν επιτρέπονται. Σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση η Nyepi είναι η μέρα που περνούν πάνω από το Μπαλί οι δαίμονες και κάνοντας ησυχία οι κάτοικοι προσπαθούν να τους ξεγελάσουν ότι δεν μένουν άνθρωποι εδώ.


Η μέρα της σιωπής πέφτει κάθε χρόνο περίπου το Μάρτιο, στην αρχή της άνοιξης και σηματοδοτεί τη νέα χρονιά.




touristorama.gr





Το είδαμε: εδώ

Share
Loading