Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Το Μανχάταν της ερήμου

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Το σύμπλεγμα από τα ψηλά κτίρια της πόλης Σιμπάμ στην Υεμένη δεν είναι ακόμα μια σύγχρονη μητρόπολη από γυαλί και ατσάλι. Και αυτό είναι που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Η πόλη που έχει ονομαστεί Μανχάταν της ερήμου είναι παράλληλα ένα αρχιτεκτονικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η παλιά πόλη της Shibam αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της κάθετης δόμησης ενός παραδοσιακού αλλά ευάλωτου πολιτισμού που απειλείται από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η πόλη είναι χτισμένη σε ένα ύψωμα και έχει ένα σύμπλεγμα από ψηλά κτίρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πήλινα τούβλα.


Η κάθετη δόμηση ήταν η απάντηση στις ανάγκες για στέγαση μεγάλου πληθυσμού σε ένα περιορισμένο κομμάτι γης. Η Σιμπάμ είναι οχυρωμένη από τείχη που είναι επίσης φτιαγμένα από πηλό τα οποία προστάτευαν την πολυπληθή πόλη από επιδρομές. Ο μέσος όρος των ορόφων των σπιτιών είναι πέντε και τα μεγαλύτερα έχουν ακόμη και οχτώ ορόφους, καθόλου άσχημα για περίπου 500 χρόνια πριν.


Το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευών χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, ωστόσο, κάποιες κατοικίες και μεγάλα κτίρια χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες του Ισλάμ, όπως το Τζαμί της Παρασκευής, που χτίστηκε το 904, και το κάστρο, που χτίστηκε το 1220. Στην Shibam υπάρχουν ακόμα δύο αρχαία παλάτια σουλτάνου, μια διπλή μνημειώδη πύλη και 500 περισσότερα κτίρια, μεμονωμένα ή κατά ομάδες, όλα με κοινό παρανομαστή το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα: τον άψητο πηλό.




touristorama.com





Το είδαμε: εδώ

Share
Loading