Η σύγχρονη ιατρική έχει σίγουρα βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό στην αντιμετώπιση δεκάδων ασθενειών και παθήσεων πάσης φύσεως. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις, τροφές από το… φαρμακείο της φύσης φαίνεται να έχουν άκρως ικανοποιητική δράση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των παθήσεων αυτών.
Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα συμβατικά φάρμακα και την συνταγή του γιατρού μας, όμως δεν χάνουμε τίποτα να τις δοκιμάσουμε και να επωφεληθούμε από την δράση τους.
- Διαβήτης: Σοκολάτα, μούρα και κόκκινο κρασί
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Νόργκουιτς, η μαύρη σοκολάτα, τα μούρα και το κόκκινο κρασί περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τον διαβήτη τύπου ΙΙ βοηθώντας τον να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης. Τα φλαβονοειδή επίσης, σταθεροποιούν τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης η οποία ελέγχει τη γλυκόζη στο οργανισμό, ενώ φαίνεται να έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Κρυολόγημα: Κοτόσουπα, σκόρδο και εσπεριδοειδή
Για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, συνταγές όπως η «μαμαδίσια» κοτόσουπα και τροφές όπως το σκόρδο και τα εσπεριδοειδή έχουν αποτελεσματική δράση. Γνωστή και ως φυσική πενικιλίνη, η κοτόσουπα είναι στην κορυφή της λίστας των τροφών για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Βοηθάει επίσης στην απόφραξη της μύτης και στο «άνοιγμα» του αναπνευστικού συστήματος. Το σκόρδο θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και χάρη σε μια ουσία του την αλιίνη η οποία δρα ως αποσυμφορητικό για την μύτη, ενώ τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, grapefruit) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
- Δυσκοιλιότητα: Νυν υπέρ πάντων οι φυτικές ίνες
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να σας… στείλουν στην τουαλέτα, καθώς είναι απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας. Έτσι συνιστάται να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως μήλα, καρότα, φράουλες, εσπεριδοειδή, όσπρια, βρώμη, οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, σιτάρι, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα.
- Καούρες: Κουάκερ και ginger
Αν έχετε καούρες, οι τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος συνήθως εντείνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, επιλογές όπως οι βρασμένες νιφάδες βρώμης (κουάκερ) «ηρεμούν» το στομάχι και σας κάνουν να νοιώθετε καλύτερα. Ιδανικά, σερβίρετε μαζί με κομμένη μπανάνα, η οποία επίσης καταπολεμά φυσικά τα οξέα του στομαχιού. Μια ακόμα τροφή που βοηθά στις καούρες είναι και το τζίντζερ, το οποίο δρα ως αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό του στομάχου. Δοκιμάστε να τρίψετε λίγη ρίζα τζίντζερ (περίπου δύο γραμμάρια) μέσα σε ζεστό νερό ή μέσα στο τσάι.
- Άγχος και κατάθλιψη: «Λιπαρά» ψάρια
Μπορεί να νομίζουμε ότι τρώγοντας… σαβούρα θα ξεπεράσουμε την όποια στεναχώρια και το στρες, όμως οι λιπαρές τροφές όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν και επιπλέον φθορές στο σώμα. Αντίθετα, τα «καλά» λιπαρά, τα ωμέγα3 λιπαρά οξέα, έχουν θετική επίδραση την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του στρες και της κατάθλιψης. Ενσωματώστε, λοιπόν, στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλα, τόνο, κολιό, μπαρμπούνι και λιθρίνι. Επίσης, τροφές όπως ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλές πηγές.
- Αρθρίτιδα: Κόκκινη πιπεριά και μπρόκολο
Η κόκκινη πιπεριά περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες καροτενοειδών, τα οποία αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , η έλλειψη της οποίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας. Επίσης, το… ταπεινό μπρόκολο είναι πλούσιο σε μια ουσία την σουλφοραφάνη, η οποία εντοπίζεται επίσης στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο λάχανο και η οποία έχει φανεί σε έρευνες ότι μπλοκάρει την δράση ενός ενζύμου που καταστρέφει τους χόνδρους.
- Χοληστερίνη: Πράσινο τσάι και σπανάκι
Τροφές όπως το δημοφιλές πράσινο τσάι και το σπανάκι, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται ότι μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, ενώ το σπανάκι περιέχει λουτείνη, μια ουσία η οποία κρατάει τις αρτηρίες «καθαρές» από τη χοληστερίνη.
Πηγή: in2life.gr, από τον Νικόλα Γεωργιακώδη
Το είδαμε: εδώ