Αλήθεια, με τόσα πολλά βιβλία περί διατροφής, «ειδικούς» απώλειας βάρους στα ΜΜΕ, και DVDs ευεξίας διασημοτήτων να κυκλοφορούν στην αγορά, ποιος άραγε θα «εξαγοράσει» το 2014 τα όνειρά σας;
Πρόσφατα ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων εξέδωσε την καθιερωμένη ετήσια λίστα του με τις δίαιτες των διασημοτήτων που πρέπει να αποφεύγονται από το ευρύ κοινό. Τα προηγούμενα τρία χρόνια η δίαιτα “Dukan” είχε την πρωτοκαθεδρία στη σχετική λίστα, ενώ για το 2014 περιορίζεται στην 5η θέση. Για φέτος (2014) η πρώτη προς αποφυγή δίαιτα είναι η επονομαζόμενη Δίαιτα της «Αναπνοής» (Breatharian)
1. Δίαιτα της «Αναπνοής» (Breatharian)
H ηθοποιός Michelle Pfeiffer πρόσφατα δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής αυτής της δίαιτας. Παρουσιάζει ομοιότητες με τη δίαιτα του «Αέρα» (Air Diet) που λέγεται ότι ακολουθεί η Madonna. Σύμφωνα λοιπόν με τους υποστηρικτές της δεν χρειάζεται κανείς να καταναλώνει τρόφιμα ή υγρά αφού μπορεί να επιβιώσει μόνο με τον αέρα ή /και τον ήλιο. Φυσικά και δεν μπορεί να ζήσει κάποιος «τρώγοντας» αέρα ή «φωτοσυνθέτοντας»! Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε για το αν πρέπει να μένει κανείς δίχως τροφή ή νερό. Φυσικά όταν κάποιος δεν σιτίζεται ή δεν πίνει υγρά θα χάσει κιλά, αλλά η αφυδάτωση, ο υποσιτισμός ακόμη και ο θάνατος είναι η φυσική κατάληξη μιας τέτοιας προσπάθειας…
2. Δίαιτα «Βιότυπου» (Biotyping)
Το 2013 ο τραγουδιστής Boy George απέδωσε την απώλεια βάρους του σε αυτή τη δίαιτα. Περί τίνος πρόκειται; Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της δίαιτας. Η βασική θεωρία είναι ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι ορμονών και περιοχές συσσώρευσης λίπους στο σώμα μας. Ο στόχος είναι η μείωση του λίπους στις συγκεκριμένες περιοχές, μέσα από τη μέτρηση δερματοπτυχών και διαμέσου της επίτευξης μιας ορμονικής ισορροπίας. Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα, να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης και να λαμβάνει κάποια συμπληρώματα διατροφής. Σε όλη αυτή τη θεωρία θα απαντούσαμε «Βιο-χαζομάρες»! Η δίαιτα του Βιότυπου βασίζεται περισσότερο στη διαστρέβλωση της επιστημονικής θεωρίας περί συμμετοχής κάποιων ορμονών στο μεταβολισμό του λίπους. Η απώλεια κιλών με αυτή τη δίαιτα οφείλεται καθαρά στον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης, την αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων και στην ένταξη της συστηματικής άσκησης στο ημερήσιο πλάνο αυτού που την ακολουθεί. Τα συμπληρώματα βοηθούν στις βασικές ελλείψεις από την αποφυγή τροφίμων, αλλά δεν θα έπρεπε να υποκαθιστούν τη σωστή διατροφή.
3. Δίαιτα «Ελεύθερη Γλουτένης» (Gluten-Free diet)
H Gwyneth Paltrow είναι μια από τις διασημότητες που έχουν ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα και επικεντρώνεται στην αποφυγή των τροφών που περιέχουν μια πρωτεΐνη που καλείται γλουτένη. Η τελευταία απαντάται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, στη βρώμη και στα προϊόντα που παράγονται από αυτά τα τρόφιμα π.χ μπισκότα, δημητριακά. Ενώ η αποτελεσματικότητα αυτής της δίαιτας είναι αποδεδειγμένη σε άτομα που πάσχουν από μια νόσο που καλείται κοιλιοκάκη ή έχουν σαφή ευαισθησία στη γλουτένη, δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση της απώλειας βάρους. Ενδεχομένως επειδή πολλά από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε γλουτένη είναι συνάμα και υψηλής θερμιδικής αξίας (π.χ αρτοσκευάσματα, πάστες, κέικ, μπισκότα κ.α), η αποφυγή τους σαφώς θα συνοδευτεί από ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Προσοχή! Τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης δεν είναι και αυτά χωρίς θερμίδες, ενώ το κόστος αγοράς τους τα καθιστά μια «ακριβή συνήθεια», ιδίως αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη πάθηση…
4. Δίαιτα «Αλκοολρεξίας» (Alcorexia/Drunkorexia)
Όπως προκύπτει από το όνομά της είναι μια δίαιτα συνυφασμένη με την κατανάλωση αλκοόλ. Έχει φανατικούς οπαδούς κυρίως από το χώρο της μόδας και βασίζεται στον αυστηρό περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (πολύ αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα) προκειμένου οι θερμίδες που έχουν εξοικονομηθεί να καταναλωθούν το Σαββατοκύριακο με τη μορφή οινοπνεύματος. Αν και αυτό το διατροφικό μοντέλο θα βόλευε αρκετά άτομα με έντονη κοινωνική ζωή, είναι αρκετά επικίνδυνο. Η τήρηση και μόνο από κάποιον μιας υποθερμιδικής δίαιτας δεν εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος μιας βδομάδας εξαντλητικής δίαιτας υποβάλλεται το σώμα σε μια ταχεία πρόσληψη αλκοόλ, που εκτός των «κενών» προσλαβανώμενων θερμίδων μπορεί να φέρει σε οριακό σημείο τη λειτουργία οργάνων όπως το ήπαρ, η καρδιά, οι νεφροί, το στομάχι.
5. Δίαιτα «Dukan»
Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη δίαιτα των τελευταίων 3 ετών, με φανατικούς υποστηρικτές όπως η Jennifer Lopez. Αφορά μια δίαιτα τεσσάρων φάσεων υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, που προκαλεί ταχεία απώλεια βάρους. Η δίαιτα αυτή λειτουργεί λόγω του αυστηρού περιορισμού πρόσληψης τροφής άρα και ενέργειας. Συνήθως τα πρώτα γρήγορα κιλά που χάνονται δεν είναι τίποτα άλλο από υγρά. Ακόμη και ο Γάλλος ιδρυτής αυτής της δίαιτας Pierre Dukan, που αναφορικά το 2013 του αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, επισημαίνει κάποιες από τις ενδεχόμενες παρενέργειες αυτής της δίαιτας όπως η έλλειψη ενέργειας, η δυσκοιλιότητα, η στοματική δυσοσμία και η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης βιταμινών και μετάλλων. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε δε ότι ο Dukan καταδικάστικε για μέρος των “πρακτικών” του στους ασθενείς του…
Μήπως λοιπόν όλες αυτές οι «μαγικές» δίαιτες είναι πολύ καλές για να ακούγονται αληθινές; Προβεβλημένες συνήθως από ένα διάσημο πρόσωπο, υποσχόμενες γρήγορο αποτέλεσμα χωρίς κόπο, δεν απορεί κανείς γιατί βρίσκουν τόσο εύκολα απήχηση. Το γεγονός βέβαια είναι ότι δεν υπάρχουν θαυματουργές δίαιτες, όπως δεν υπάρχουν και super τρόφιμα. Αυτό που είναι σούπερ είναι ο τρόπος με τον οποίον «χρυσώνουν» το χάπι οι ειδήμονες του μάρκετινγκ και αρπάζουν εύκολα τα λεφτά μέσα από το πορτοφόλι του κόσμου. Αλήθεια, όταν αρρωσταίνει το παιδί σου, δεν πας στον παιδίατρο, όταν σου πονάει το δόντι δεν πας στον οδοντίατρο, όταν έχεις κάποιο ζήτημα με τη διατροφή σου… απευθύνεσαι άραγε στον ειδικό διαιτολόγο;
Πηγή: www . bda . uk . com Παύλος Δρογγίτης, MSc (MedSci) Νοσοκομειακός Διαιτολόγος (Ψ.Ν.Θ) Επιστημονικός συνεργάτης δια…της Τροφής
Το είδαμε: εδώ