Η γυναίκα που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, η Τερέζα Φραρ, άλλαξε τη ζωή της μέσα από αυτό το "κλικ"
Την ιστορία του AIDS φέρεται να την άλλαξε μια φωτογραφία. Το Νοέμβριο του 1990, το αμερικανικό περιοδικό LIFE δημοσίευσε μία φωτογραφία που απεικόνιζε έναν νεαρό άνδρα, ονόματι Ντέιβιντ Κίρμπι, περικυλωμένο από συγκλονισμένους συγγενείς του, που προσπαθούσαν να ζήσουν μαζί του τις τελευταίες του ανάσες.
Το κορμί του Ντέιβιντ είχε κυριευθεί από το AIDS. Η ματιά του, ανατριχιαστικά απλανής, έχει παραμείνει, όπως απεικονίστηκε στο ενσταντανέ, προσκολλημένη σε κάτι εκτός αυτού του κόσμου.
Η γυναίκα που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, μία φοιτήτρια δημοσιογραφίας τότε, η Τερέζα Φραρ, άλλαξε τη ζωή της μέσα από αυτό το "κλικ".
Γρήγορα έγινε η πλέον αναγνωρίσιμη φωτογράφος σε ό,τι είχε να κάνει με την ασθένεια του AIDS και τον ιό HIV. Η επιδημία του ιού, άλλωστε, γιγαντώθηκε από το 1990 και έπειτα και η ίδια η Φραρ υπολογίζεται να έχει δει με τα μάτια της χιλιάδες φορείς και πάσχοντες.
Μετά από δύο δεκαετίες και άνω, στην 25η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS, δηλαδή την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, η ιστοσελίδα life.com αποφάσισε να μοιραστεί με τους αναγνώστες της μερικές ακόμη λεπτομέρειες από τις αναμνήσεις της Φραρ σε εκείνα τα πρώτα χρόνια του ξεσπάσματος της νόσου.
"Είχα αποφοιτήσει από το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Οχάιο στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1990 και αμέσως εντάχθηκα ως εθελόντρια στην κλινική Πάτερ Νόστερ ("Ο Πατέρας μας") του κολόμπους, το οποίο ειδικευόταν στην περίθαλψη ασθενών με AIDS", δήλωσε η Φραρ, η οποία σήμερα διατηρεί διάσημο φωτογραφείο στις ΗΠΑ, μαζί με τον Γκρεγκ Ντέιβις (Frare Davis Photography).
Εκεί η Φραρ γνώρισε τον Ντέβιντ Κίρμπι.
Η ιστορία του είναι συγκλονιστική. Ο Κίρμπι ήταν ομοφυλόφιλος ακτιβιστής της δεκαετίας του 1980 και έμαθε στα τέλη της δεκαετίας αυτής ότι έχει AIDS. Ζούσε στην Καλιφόρνια και είχε αποξενωθεί από την οικογενειά του.
"Τρομαγμένος" όμως από τον ιό HIV, που κυρίευε το κορμί του, τόλμησε και ήρθε και πάλι σε επαφή με τους γονείς του και ρώτησε αν μπορούσε να επιστρέψει σπίτι, σε μια μικρή πόλη του Οχάιο, όπου τελικά πέθανε.
Όταν μίλησε με τον πατέρα του δε μάσησε τα λόγια του και του εξήγησε ότι ήθελε να πεθάνει, έχοντας την οικογένειά του δίπλα του. Εκείνος, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, τον δέχτηκε αμέσως πίσω.
Η τερέζα, που γνώριζε τον Ντέιβιντ, τον ρώτησε αν της επιτρέπει να βγάλει φωτογραφίες και εκείνος δέχτηκε με τον όρο να μην τραβηχτούν για προσωπικό της όφελος.
Την ημέρα που ο Ντέιβιντ πέθαινε, η Τερέζα είχε επισκεφθεί έναν άλλο ασθενή της κλινικής που εργαζόταν, τον Πάτρικ Τσερτς, ομοφυλόφιλο επίσης, ο οποίος γνώριζε τον Ντέιβιντ Κίρμπι. Εκείνος ζήτησε να επισκεφθούν τον Ντέιβιντ και όταν έφτασαν εκεί, η Τερέζα καθόταν έξω από το δωμάτιο, όταν η μητέρα του Ντέιβιντ βγήκε έξω και της ζήτησε να φωτογραφίσει το "τελευταίο αντίο" του γιου της. Έτσι προέκυψε αυτή η φωτογραφία...
Η Τερέζα Φραρ περιγράφει κι άλλες ιστορίες και πρόσωπα, τα οποία προκαλούν συγκίνηση, αλλά για εκείνη μετρά η ανθρώπινη ζωή που χάνεται... Στα χρόνια που ασχολείται με το θέμα, από τις προσωπικές ιστορίες έχει πάρει ένα είδος ανοσίας".
news.gr
Το είδαμε: εδώ