Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα σε Τέλος ΑΠΕ και εισφορά σε φωτοβολταϊκά

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλους ΑΠΕ) που επιβαρύνει τους καταναλωτές υπό το βάρος των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ και παρά τις διαψεύσεις της ΔΕΗ.


Ο ΛΑΓΗΕ έχει εισηγηθεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 24,3 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα με γνώμονα τον μηδενισμό των ελλειμμάτων του ως τα τέλη του 2014. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ διέψευσε “ρητά και κατηγορηματικά – και για πολλοστή φορά – αναφορές ορισμένων διαδικτυακών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία επιβάλλει αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)”.


“Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με μεθοδολογία που εγκρίνεται με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ μετά από Γνωμοδότηση της ΡΑΕ” καταλήγει η ανακοίνωση της Επιχείρησης.


Μια μικρότερη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ προϋποθέτει την εξεύρεση εσόδων ή μείωση των εξόδων από άλλες πηγές όπως είναι η επέκταση της έκτακτης εισφοράς “αλληλεγγύης” και στα οικιακά φωτοβολταϊκά και η νέα εθελοντική μείωση εγγυημένων τιμών με παράλληλη χρονική επέκταση των συμβάσεων στα υπόλοιπα Φ/Β, αντίστοιχα.


Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα φτάσει τα 1,2 δισ. Ευρώ στα τέλη του 2014, οδηγώντας ουσιαστικά σε χρεωκοπία την ενεργειακή αγορά.


Όλα αυτά ενώ η χώρα μας έχει ήδη επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο ισχύος του 2020 στα φωτοβολταϊκά με 2.500 εγκατεστημένα Μεγαβάτ, γεγονός που οδήγησε σε πάγωμα των αδειών.


Πλέον, οι φορείς του κλάδου αναζητούν τρόπους επανεκκίνησης της αγοράς (όπως είναι η θέσπιση της ιδιοκατανάλωσης/net metering).


Αυτό άλλωστε θα είναι το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιεί στις 4 Ιουλίου ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών .


econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading