Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πρωτοφανής καύσωνας στις ΗΠΑ – Στους 54 βαθμούς ο υδράργυρος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

post thumbnail


Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τις δυτικές ΗΠΑ, με το θερμόμετρο να ξεπερνά ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου.


Ειδικότερα, ο καύσωνας, που οφείλεται σε θερμό αέρα που έχει παγιδευτεί στην ατμόσφαιρα, έπληξε το Σαββατοκύριακο την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Αϊντάχο, το Κολοράντο, τη Νεβάδα, τη Γιούτα και το Τέξας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.


Στην Κοιλάδα του Θανάτου ο υδράργυρος άγγιξε τους 54 βαθμούς, ενώ στο Φοίνιξ της Αριζόνα το θερμόμετρο πλησίασε τους 50 βαθμούς Κελσίου.


Μάλιστα την Κυριακή 19 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη εναντίον της φωτιάς στον λόφο Γιάρνελ, 120 χλμ. βορειοδυτικά του Φοίνιξ.


Στο Λας Βέγγας, που ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48 βαθμούς Κελσίου, ένας ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, το οποίο δεν διέθετε κλιματισμό.


Δεκάδες άλλοι άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα θερμοπληξίας, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που μετά από πολλές ώρες οδήγησης χωρίς κλιματισμό σταμάτησε στην άκρη του αυτοκινητόδρομου και κάλεσε σε βοήθεια.


Σε πολλές πόλεις στις δυτικές ΗΠΑ οι Αρχές έθεσαν σε λειτουργία κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία από τον καύσωνα, συνιστώντας στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και την παρατεταμένη παραμονή σε υψηλές θερμοκρασίες.


Ο καύσωνας έπληξε και το Λος Άντζελες, όπου πολλοί άνθρωποι νοσηλεύθηκαν με συμπτώματα αφυδάτωσης, θερμοπληξίας και εξάντλησης.


Οι Αρχές φοβούνται ότι μετανάστες που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ενδεχομένως να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην έρημο. Ήδη οι συνοριοφύλακες στην Αριζόνα εντόπισαν τρείς νεκρούς.


Στο μεταξύ η πρωτοφανής ζέστη και η ξηρασία ενισχύει τις πυρκαγιές και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλές περιοχές.


Το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί και την Τρίτη, με τις Αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες για τον κίνδυνο θερμοπληξίας και εγκαυμάτων.

econews




Το είδαμε: εδώ

Share
Loading