Αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε δείξει πιο επαναστατική διάθεση, ο Ραφαέλ Κορέα άλλαξε στάση. Για αυτό φαίνεται πως αρκούσε ένα τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο του Ισημερινού. Επειτα από την επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ο Κορέα δήλωσε πως θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις επιθυμίες των Αμερικανών για τον Εντουαρντ Σνόουντεν και διεμήνυσε στον φυγά πως θα πρέπει να εμφανιστεί προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα για χορήγηση ασύλου.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Ισημερινός φαινόταν διατεθειμένος να... ορθώσει ανάστημα έναντι των ΗΠΑ και να αποτελέσει το καταφύγιο του πρώην συμβούλου της NSA που κατηγορείται για κατασκοπεία έπειτα από τις αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κορέα και του ζήτησε να μην του χορηγήσουν άσυλο, συνομιλία την οποία αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ισημερινού.
«Η άποψη που έχει η Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό, θα ληφθεί υπόψη όταν έρθει η ώρα να εξεταστεί το αίτημα του Σνόουντεν», δήλωσε ο Κορέα που έστειλε και ένα μήνυμα στο φυγά. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να παρουσιαστεί ο ίδιος αυτοπροσώπως είτε στο έδαφος του Ισημερινού, είτε σε μία από τις πρεσβείες της χώρας. Κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα.
Παράλληλα ο Κορέα χαρακτήρισε πολύ ευγενικούς τους τρόπους του Μπάιντεν, σε αντίθεση με τα «κακομαθημένα του Κογκρέσου», όπως χαρακτήρισε τους γερουσιαστές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες απειλούσαν ότι θα κοπούν τα εμπορικά προνόμια του Ισημερινού αν χορηγούσαν άσυλο στον Σνόουντεν.
«Αν και όταν φτάσει σε έδαφος του Ισημερινού, εννοείται πως η πρώτη γνώμη που θα αναζητήσουμε θα είναι εκείνη των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Κορέα που έλυσε και το μυστήριο με το ταξιδιωτικό έγγραφο που χορηγήθηκε στον Σνόουντεν όταν αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ κάτι που είχαν διαψεύσει οι αρχές του Ισημερινού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, ο πρόξενος του Λονδίνου έδωσε το έγγραφο χωρίς εξουσιοδότηση, πιθανότατα έπειτα από την επικοινωνία που είχε μαζί του ο Τζούλιαν Ασανζ, ο δημιουργός του WikiLeaks, ο οποίος μένει στην πρεσβεία στη Βρετανία από πέρυσι, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό.
Η έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων θεωρείται ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο Σνόουντεν δεν έχει φύγει ακόμη από τη ζώνη transit του αεροδρομίου της Μόσχας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, αρνήθηκε να σχολιάσει για το αν η χώρα του σκοπεύει να στείλει αεροπλάνο για να παραλάβει τον Σνόουντεν από τη Ρωσία. Ο Κορέα όμως ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να του παρέχουν τα μέσα μεταφοράς σε κάποια από τις πρεσβείες τους.
http://www.iefimerida.gr/
Το είδαμε: εδώ