Μετά τους Ισπανούς και οι Λιθουανοί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στρέφονται νομικά κατά της κυβέρνησης της χώρας τους για τις περικοπές στις εγγυημένες τιμές πώλησης στο δίκτυο ζητώντας την αποκατάστασή τους στα πρότερα επίπεδα.
Οι Λιθουανοί εισέπρατταν κατά μέσο όρο 0,47 Ευρώ/kWh για τα φωτοβολταϊκά συστήματα κάτω των 30 Κιλοβάτ και 0,52 Ευρώ/kWh για τα συστήματα ισχύος άνω των 30 Κιλοβάτ.
Οι γενναίες εγγυημένες τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου στη Λιθουανία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της χώρας που εξελέγη των προηγούμενο Δεκέμβριο αναθεώρησε το νόμο για τις ΑΠΕ υποτριπλασιάζοντας τις εγγυημένες τιμές που απολάμβαναν οι παραγωγοί, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, θα απαιτούνταν επιπλέον 193 εκατ. δολάρια.
Μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί νομικά, υποβάλλοντας μηνύσεις 62 εταιρείες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων διεκδικώντας αποζημιώσεις της τάξης των 40 εκατ. δολαρίων.
Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι οι επενδύσεις τους δεν είναι πλέον βιώσιμες, καθώς οι περικοπές στις εγγυημένες τιμές έχουν αναδρομικό χαρακτήρα.
Μεταξύ 2011 και 2012 κατατέθηκαν 15.000 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, η πλειονότητα των οποίων για μεγάλα έργα άνω των 30 Κιλοβάτ, ενώ άδεια εξασφάλισαν περίπου 5.300 εταιρείες.
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν 35 εκατ. δολάρια επιπλέον κάθε χρόνο για να αγοράζει ενέργεια στην παλιά εγγυημένη τιμή, ενώ ο οργασμός νέων αιτήσεων μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους λόγω της κατάρρευσης των τιμών στα πάνελ θα ανέβαζε επιπλέον το κονδύλι.
Οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών υποστηρίζουν ότι οι αναδρομικές μειώσεις είναι αντισυνταγματικές και θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, ενώ κάνουν λόγο για διάκριση σε σύγκριση με τις υπόλοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης.
Το είδαμε: εδώ